Expert aan het woord

Wat is Multi-domain MDM?

Bedrijfsprocessen zijn de laatste jaren enorm getransformeerd en verlopen vandaag een stuk sneller en gestroomlijnder. Data speelt daarin een cruciale rol. Master Data Management (MDM) staat voor efficiëntie. Je beheert, organiseert, centraliseert en synchroniseert er al jouw bedrijfsgegevens mee. Maar wist je dat je die data nog efficiënter kan inzetten? Met Multi-Domain MDM pas je masterdata toe op meerdere domeinen – lees: meer types mastergegevens – binnen jouw onderneming.

Wat is Multi-Domain MDM?

Bedrijven bestaan uit meerdere domeinen. Je hebt klanten, maar daarnaast ook leveranciers, medewerkers, soms verscheidene locaties, allerlei soorten producten … Elk domein beschikt over andere gegevens. Je kan ervoor kiezen om per domein te werken met eigen masterdata, maar de efficiëntie stijgt nog verder wanneer je al die types masterdata aan elkaar koppelt. Dan spreken we van Multi-Domain MDM.

Wat zijn de voordelen van Multi-Domain MDM?

Kort samengevat betekent het dat je jouw bedrijfsgegevens geïntegreerd en consistent inzet over de verscheidene domeinen van jouw onderneming. Dit biedt voordelen:

1. Consistente data over afdelingen heen

Efficiënt gegevensbeheer start bij consistente data. Je wil tot het punt komen dat er maar één single truth aan bedrijfsdata is. Daarmee bedoelen we één set gegevens die nauwkeurig en up-to-date is. Zo elimineer je de kans dat iemand besluiten trekt op basis van foute informatie. Plus dubbele gegevensinvoer behoort tot de verleden tijd.

Het vereenvoudigt ook de bedrijfsprocessen voor jouw medewerkers: doordat ze kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid van de data, zijn je medewerkers efficiënter bezig met hun kerntaken. Er bestaat maar één set gegevens. Dit betekent ook een betere klantenservice. Door te werken met nauwkeurige klantengegevens kan je kort op de bal spelen in jouw communicaties.

Kortom: met Multi-Domain MDM laat je systemen naadloos samenwerken. Je stroomlijnt het proces van gegevenskoppeling waardoor je de data van verscheidene afdelingen eenvoudig integreert in één systeem. Resultaat: minder conflicten en een geoptimaliseerde samenwerking over afdelingsgrenzen heen.

2. Geoptimaliseerde operationele efficiëntie

Door te werken met nauwkeurige data, stroomlijn je jouw processen. Het zorgt ervoor dat je sneller kan schakelen. Dit betekent een snellere go-to-market met nieuwe producten. Het is daarom een cruciale way of work in sectoren waar innovatie en snelle productlanceringen cruciaal zijn.

Nog een voordeel van Multi-Domain MDM is de kostenbesparing. Niet alleen doordat er minder fouten worden gemaakt, maar ook omdat er minder tijd wordt verspeeld met het dubbel invoeren van gegevens.

Een extra bonus is de flexibiliteit en schaalbaarheid van een goed ontworpen MDM-systeem. Door de toegenomen efficiëntie heb je een solide basis voor verdere groei van jouw onderneming. Plus je speelt snel in op veranderende marktomstandigheden.

3. Conform met (specifieke) regelgeving (compliance)

Bij verschillende afdelingen binnen een bedrijf, kunnen er diverse regels van toepassing zijn. Er zijn jurisdicties, industrienormen, contractuele verplichtingen qua gegevens privacy van klanten … Multi-Domain MDM vereenvoudigt de naleving van wet- en regelgeving. Je stelt specifieke regels in bij het beheer, opslag en het gebruiken van de gegevens. Data is zo beter beveiligd wat gegevensinbreuken minimaliseert.

4. Onderbouwde beslissingen door beter databeheer

 Misinterpretaties van gegevens behoren tot het verleden met Multi-Domain MDM. Over afdelingsgrenzen heen zorgt het voor een maatstaf hoe data wordt toegepast. Termen, definities en maateenheden krijgen een consistente invulling. Dit draagt bij aan de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van data.

Ook hier krijgen we weer een tijdsbesparing. Plus relevante gegevens zijn onmiddellijk beschikbaar op een centrale locatie. Dit maakt analyses eenvoudiger, wat op zijn beurt het identificeren van trends vereenvoudigd. Zo kunnen besluitvormers makkelijker beslissingen nemen.

Hoe faciliteer je Multi-Domain MDM?

Er is geen gouden formule hoe Multi-Domain MDM verloopt: het hangt van het type organisatie af waarin je werkzaam bent. Algemeen ziet het procesverloop er in grote lijnen als volgt uit:

  1. Identificeren van jouw domeinen: welke domeinen van mastergegevens zijn er relevant voor jouw organisatie?
  2. Gegevensmodellen opstellen: welke relevante attributen en relaties van data definieer je per domein?
  3. Standaardisatie: hoe maak je jouw data uniform en consistent over de domeinen heen?
  4. Verzamelen van gegevens: hoe importeer en integreer je data uit verschillende bronsystemen en kuis je die gegevens op?
  5. Unieke identificatie: hoe voorzie je data van een uniek identificatienummer?
  6. Koppelen van gegevens: hoe leg je de relaties vast tussen data over afdelingsgrenzen heen in jouw MDM-systeem?
  7. Gegevensupdates: welk mechanisme stel je in om jouw gegevens automatisch up-to-date te houden?
  8. Distributie van data: hoe zorg je dat alle afdelingen toegang hebben tot consistente, up-to-date gegevens?

Door deze vragen in kaart te brengen, heb je een solide basis om jouw Multi-Domain MDM gegevens uit te werken.

Wat zijn de next steps?

Het efficiënt beheren van masterdata vraagt wat training en voorbereiding. Zeker als je Multi-Domain MDM wil toepassen. Het is sterk afhankelijk van de grootte van jouw onderneming en de complexiteit van de data waarmee je werkt. Het is daarom geen overbodige luxe om voor een first-time-right te gaan met een externe partner.

Onze experten helpen je graag verder. We bieden advies en analyse. Wij analyseren jouw gegevenslandschap en detecteren jouw behoeften. We bieden ook hulp om jouw MDM-systeem aan te passen.

Daar stopt het niet: we ondersteunen jouw medewerkers door hen te voorzien van de nodige training. Zo is er een eenduidig begrip over het gebruik en het onderhoud van jouw masterdata. Ten slotte bieden we ook ondersteuning na de implementatie van het systeem. Dit gaat van het oplossen van problemen tot het detecteren van optimalisaties.

Laat ons helpen in het beheer van jouw master data en kijk wat MDM voor jouw onderneming kunnen betekenen.
Menu