Expert aan het woord

Voordelen van PIM in de technische sector

De technische sector is de afgelopen jaren steeds complexer geworden. De sector omvat een breed scala aan bedrijven, van fabrikanten tot groothandelaars en leveranciers. De uitdagingen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd, variëren van het beheren van een groot aantal producten tot het voldoen aan de eisen van klanten en regelgevende instanties. Product Informatie Management (PIM) is een oplossing die deze uitdagingen kan helpen aanpakken en bedrijven in de technische sector ondersteunt om hun efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren.

Als PIM-experten in de Benelux hebben we bij YellowGround gezien dat veel bedrijven in de technische sector kampen met product data uitdagingen. Het bijhouden van een grote hoeveelheid informatie over producten is voor hen een enorme uitdaging. Productinformatie omvat technische specificaties, afbeeldingen, prijzen, logistieke informatie en nog veel meer. Bedrijven hebben vaak te maken met gegevens die afkomstig zijn uit verschillende bronnen en in verschillende formaten zijn opgesteld, wat kan leiden tot inconsistenties en fouten.

Bovendien zijn er in de technische sector veel verschillende datapools waar bedrijven hun productinformatie moeten beheren en delen. Het kan een uitdaging zijn om te bepalen welke datapools het belangrijkst zijn en hoe de informatie moet worden georganiseerd en aangepast om te voldoen aan de verschillende eisen.

Gelukkig kan PIM helpen deze uitdagingen aan te pakken en bedrijven in de technische sector tal van voordelen bieden.

Voordelen van PIM voor fabrikanten:

 • Efficiënte productlanceringen: Fabrikanten kunnen met behulp van een PIM-systeem productinformatie sneller bijwerken en publiceren, waardoor ze sneller nieuwe producten op de markt kunnen brengen.
 • Consistente merkpresentatie: Door centraal beheer van productinformatie kunnen fabrikanten ervoor zorgen dat hun merkconsistentie behouden blijft in alle kanalen en bij alle partners.
 • Vereenvoudigd productspectrumbeheer: Fabrikanten met een breed scala aan producten kunnen met PIM de verschillende varianten en opties eenvoudig beheren en bijhouden, waardoor ze flexibel kunnen inspelen op veranderende marktvraag.
 • Verbeterde samenwerking met distributeurs: Door het delen van accurate en up-to-date productinformatie kunnen fabrikanten de samenwerking met hun distributeurs verbeteren en ervoor zorgen dat zij altijd beschikken over de juiste gegevens.

Voordelen van PIM voor installateurs:

 • Snellere en betere offertes: Installateurs kunnen met behulp van een PIM-systeem snel de juiste productinformatie vinden en deze gebruiken om nauwkeurige en aantrekkelijke offertes op te stellen voor hun klanten.
 • Betere productselectie: Installateurs kunnen gebruikmaken van geavanceerde zoek- en filtermogelijkheden in een PIM-systeem om snel de juiste producten te vinden op basis van specifieke technische specificaties en vereisten.
 • Eenvoudige toegang tot technische documentatie: Met PIM hebben installateurs gemakkelijk toegang tot relevante technische documentatie, handleidingen en instructievideo’s, wat hun werk vergemakkelijkt en de efficiëntie verhoogt.
 • Verbeterde klantenservice: Installateurs kunnen hun klanten sneller en beter informeren met behulp van actuele en gedetailleerde productinformatie, wat bijdraagt aan een positieve klantbeleving en tevredenheid.

Voordelen van PIM voor Groothandels

 • Betere klantenservice: Groothandels kunnen snel en nauwkeurig productinformatie verstrekken aan hun klanten, waardoor ze een goede klantenservice kunnen bieden en vragen snel kunnen beantwoorden.
 • Vereenvoudigd orderproces: Met PIM kunnen groothandels gemakkelijk productgegevens importeren en exporteren, waardoor het orderproces wordt gestroomlijnd en fouten worden verminderd.
 • Verbeterde samenwerking met fabrikanten: Met een PIM-systeem kunnen groothandels gemakkelijk communiceren en samenwerken met fabrikanten door het delen van productinformatie, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid bevorderd.

Een PIM-systeem biedt bedrijven binnen de technische sector vele voordelen, waaronder een verbeterde productdatakwaliteit, een verhoogde productiviteit, lagere kosten en een verbeterde klanttevredenheid. Door gebruik te maken van een PIM-systeem, kunnen bedrijven hun productinformatie centraal beheren en automatisch publiceren naar verschillende kanalen en datapools. Hierdoor wordt het beheren van productinformatie efficiënter en nauwkeuriger, wat bijdraagt aan de groei en het succes van het bedrijf.

Wil je meer weten over de voordelen van PIM voor jouw bedrijf?
Menu