Expert aan het woord

PIM en de foodsector: verpakkingen

Bij veel producten bestaan meer niveau’s van verpakking, maar bij niet-voedsel is het complex om één stuk uit de verpakking te nemen. Bij voedsel kan dat wel. Je hebt verpakking voor distributie: bulkverpakkingen, paletten… En je hebt verpakkingen voor de consument: per kilo, per plastic verpakking of zelfs per stuk. Het is belangrijk om de verpakking en niveau’s van verpakking te integreren in je PIM of MDM systeem. Waarom? Lees de blog.

Logistiek

De niveau’s van verpakking geeft een extra complexiteit aan de verkoop en aanlevering van voeding. Verschillende leveranciers kunnen hetzelfde product leveren, maar verschillende manieren van verpakking gebruiken. Bijvoorbeeld; een wortel kan van verschillende lokale boeren worden geleverd aan Colruyt. Maar de ene leverancier kan dat in kartonnen dozen aanbieden en de andere in plastic zakken. Het is belangrijk om deze verschillen geïntegreerd te hebben in je data systeem, zodat je je logistieke capaciteit hierop kunt aanpassen.

Vroeger was het inderdaad zo dat data en informatie over de verpakking enkel nodig was in het ERP-systeem voor je warehouse management. Met de stijging van e-commerce en pakjes die verzonden worden rechtstreeks naar de klant, is het belangrijk geworden om deze informatie in de hele keten beschikbaar te hebben. Kunnen de transportbusjes de pakjes vervoeren? Moeten er extra kosten bijkomen bij de klant als het een groter of zwaarder pakje is? Aangezien data over verpakkingen en verpakkingsniveau’s geïntegreerd zit binnen je PIM of MDM systeem kan je het makkelijk beheren.

Wetgeving

Vroeger werd er inderdaad voornamelijk naar de logistieke toepassing gekeken van PIM en verpakkingen in de voedselindustrie. Maar tegenwoordig is er ook een andere reden om verpakking te integreren in je PIM systeem: de wetgeving is veranderd. Op alle verpakking, van plastic tot karton en hout, moet belasting worden betaald. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aangeven van de hoeveelheden, met zware boetes bij overtredingen. Wanneer je verpakkingsmateriaal en niveau’s geïntegreerd zijn binnen je PIM of MDM systeem is het veel makkelijker om hier een correcte inschatting van te maken. Met de slag naar sustainability zal dit in de toekomst nog aangescherpt worden, een PIM-integratie biedt een duurzame oplossing voor de huidige uitdagingen en die van de toekomst.

Marketing

Ook voor marketing is het belangrijk om de niveau’s van verpakking te kennen van de verschillende producten. Sommige producten kan je enkel in bepaalde verpakkingen verkopen. Bijvoorbeeld wil je ijsjes uitdelen, sommige ijsjes mag je niet apart verkopen, maar moeten per doos verkocht worden. Wanneer dit opgenomen is in je PIM-systeem kan je hier makkelijk rekening mee houden. Daarnaast kan het er ook een verschil zijn per product per verpakkingingsniveau welke marketinginformatie en images worden gebruikt. Ook dit zit geïntegreerd binnen je PIM of MDM systeem en kan dus makkelijk centraal beheerd worden.

YellowGround zijn dé MDM en PIM-experten van de Benelux. We vertelden al eerder dat MDM of PIM het missende ingrediënt is in de voedselsector en wat het belang van is PIM voor de food-sector. Mis deze reeks over PIM en de foodsector niet.

Bedrijf in de food sector en op zoek naar een PIM of MDM oplossing?

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu