Expert aan het woord

PIM en de foodsector: labels & etiketten

In de voedingssector kunnen labels of voedseletiketten van levensbelang zijn. Elk jaar nemen de voedselallergieën toe. Volgens het WHO kampt 2 tot 3% van de volwassenen en zelfs 6-8% van de kinderen met voedselallergieën. Het is belangrijk voor de fabrikant om voldoende en correcte informatie op voeding. Meer weten? Lees de blog.

Wetgeving

Aangezien het gevaar van producten te consumeren waaraan je allergisch bent groot is, heeft de EU een wetgeving uitgeschreven. De Belgische wetgeving is hierop gebaseerd en wordt door het FAVV streng gecontroleerd. De wet EU 1169 rond voedseletikettering is sinds december 2014 van kracht en bepaalt dat voedseletiketten volgende informatie moet bevatten:

  • Allergenen worden gemarkeerd in de lijst van ingrediënten en moeten duidelijk op het etiket staan.
  • Aangeven om welk product het gaat met een verkoopbenaming.
  • De lijst met ingrediënten, waarvan het ingrediënt dat het meest aanwezig is eerst moet vermeld zijn, vervolgens het tweede meeste gebruikte… enz. Alle additieven (E-nummers) moeten op de ingrediëntenlijst staan.
  • De inhoud moet duidelijk zijn: hoeveel liter, gram of kilogram zit er in de verpakking. Het gewicht van de verpakking telt niet mee.
  • De datum van minimale houdbaarheid of de uiterste verbruiksdatum.
  • Het lotnummer: dit mag een datum zijn die bestaat uit een dag en een maand.
  • De bewaarvoorschriften of gebruiksvoorwaarden, zoals ‘koel bewaren’.
  • Ook de naam en het adres van de verantwoordelijke voor het product moet aanwezig zijn op het etiket.
  • Het alcoholvolume voor dranken met een alcoholgehalte hoger dan 1,2 %.
  • Voor diepvriesproducten moet bij de benaming “diepgevroren” staan. Er moet ook vermeld worden dat het product eenmaal ontdooid niet opnieuw ingevroren mag worden

De kans is groot dat de regels gaan blijven toenemen, nu consumenten zich meer bewust worden van wat ze eten. Bovendien is er een grote vraag van consumenten naar transparantie van voedselproducten. Dit heeft er toe geleid dat voedselfabrikanten hun strategieën hebben aangepast om de klantervaring te verbeteren en vertrouwen op te bouwen. Fabrikanten en leveranciers maken steeds vaker gebruik van MDM oplossingen om voedings- en productinformatie (die statisch is) te consolideren en beheren binnen hun organisatie. Zo kunnen ze makkelijk accurate en up-to-date informatie publiceren over al hun online en offline kanalen, regio’s en partners. Ook de retailers moeten deze informatie gaan beheren en ook zij maken het best gebruik van een MDM-oplossing. Daardoor kunnen ze de data beter opvolgen en beheren, verantwoordelijkheid leggen bij de fabrikant en veranderingen duidelijk visualiseren.

Nutri-scores

Nutri-scores zijn een recente aanvulling op de labels van voeding. Nutri-score is een voedselkeuze-logo voor levensmiddelen, met als doel om consumenten gezondere keuzes te laten maken. Het werkt met een stoplicht-systeem met vijf niveau’s van A tot E. Deze wordt berekend aan de hand van basisdata, die je kunt gaan beheren binnen je PIM of MDM systeem. Zo hoef je dit niet voor elk product apart te berekenen of herberekenen, wanneer er iets aan de logica achter de nutri-score wordt veranderd. In de toekomst zien we deze trend alleen maar groter worden, steeds meer, betere en transparantere data en labels.

YellowGround zijn dé MDM en PIM-experten van de Benelux. We vertelden al eerder dat MDM of PIM het missende ingrediënt is in de voedselsector en wat het belang van is PIM voor de food-sector. Mis deze reeks over PIM en de foodsector niet.

Bedrijf in de food sector en op zoek naar een PIM of MDM oplossing?

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu