Expert aan het woord

Master Data Management: Het nieuwe cruciale ingrediënt in de voedselproductie

Met Master Data Management kunnen voedselproducenten, retailers en distributeurs hun gegevens uit verschillende systemen in één oplossing integreren, waardoor de kans op fouten afneemt en product- en klantinformatie makkelijker kan worden gevolgd. Meer weten? Lees dan zeker verder.

Zoals vele bedrijfstakken zijn steeds meer fabrikanten, retailers en distributeurs van voedingsmiddelen zich aan het aanpassen aan de datadriven economie. Centraal in deze digitale transformatie staat de mogelijkheid om gegevens te traceren en vast te leggen in een steeds complexere toeleveringsketen. De meeste bedrijven in de foodsector zijn zich er bewust van geworden dat door efficiënter productbeheer, (menselijke) fouten kunnen afnemen. Er is nood aan geavanceerdere middelen om informatie te verzamelen, te delen en te traceren, en zo meer inzicht en transparantie te verkrijgen in de hele supply chain. MDM biedt het antwoord.

ingrediënten en PIM

Ingrediënten en Master Data Management

Wanneer het gaat over ingrediënten van producten kan MDM een cruciale rol spelen in het juiste en correcte beheer. Veel bedrijven in de voedsel sector promoten hun producten door recepten online te zetten. Elk recept bevat ingrediënten, die dan weer grondstoffen bevatten. Neem het voorbeeld van tiramisu. Een merk dat koekjes verkoopt zou kunnen beslissen om een recept voor tiramisu online te zetten. Ze hebben ook de koekjes in huis en verkopen mogelijk zelfs de bloem die in de koekjes zit. Het kan ook dat ze potjes tiramisu aanbieden aan hun klanten in de koelafdeling. Het is belangrijk voor de tracebility dat men exact weet welk graan er in welk product of recept aanwezig is. Daar hoort een hele boel informatie bij: welk type graan is het, wat is de oorsprong, wie heeft het graan geleverd om de afgeleide producten te maken? Stel dat er iets mis is met één van de types graan, en er moeten producten teruggeroepen worden, dan is dat met een degelijk Master Data Management erg makkelijk terug te brengen van productniveau naar de ingrediënt.

Wil je weten wat een PIM of MDM implementatie voor jouw bedrijf kan betekenen?

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu