Expert aan het woord

ETIM in de praktijk

Bij een klant van YellowGround, die STIBO STEP heeft geïmplementeerd als MDM systeem, wordt er gebruik gemaakt van de ETIM standaard. Waarom gebruiken ze ETIM? Wat hield het project in? Wat was het resultaat van de samenwerking tussen YellowGround en de klant, actief in de labels en printers sector? Je leest het in de blog.

Waarom koos de klant voor ETIM?

Onze klant heeft zelf een groot aantal partners in de elektrische sector. ETIM is oorspronkelijk gebouwd voor de elektrische sector, maar kent ondertussen een bredere toepassing. Hun grootste klanten zijn gestandaardiseerd op ETIM en verwachten dus ETIM gestandaardiseerde informatie. De keuze voor STIBO STEP heeft hier ook enorme voordelen. De opzet tussen ETIM en STEP is handig, er is veel logica gebouwd door STIBO. De import van nieuwe classificatie kan je makkelijk foutloos laten lopen, door de ingebouwde logica die een import vergemakkelijkt. Er komt weinig manuele mapping aan te pas.

Lees hier meer over STIBO STEP

Het project

In de zomer van ’20 heeft YellowGround de klant ondersteund om meer inzicht te krijgen in hun dataverrijking. De klant heeft twee administratieve kantoren, één in de VS en één in Europa. Tot vorig jaar zaten deze kantoren op twee verschillende STIBO STEP systemen. Maar daar kwam in 2020 verandering in toen de twee systemen werden samengevoegd. Het kantoor in Europa zat met een aantal vragen en uitdagingen. Het team in Europa exporteert namelijk hun productdata voor een aantal van hun distributeurs, een aantal van deze distributeurs heeft zijn data genormaliseerd op de ETIM classificatie.

De eerste vraag die gesteld werd aan YellowGround ging rond het uitwisselen van data via BME CAT, dit is een gestandaardiseerd template. Wanneer je jouw data exporteert aan de hand van het BME CAT template, kunnen andere partijen die template makkelijk inlezen. Echte plug en play. In de huidige situatie verliep de BME CAT export bij onze klant niet via STEP, maar via een aparte applicatie. Het voorstel van YellowGround is om deze via STEP te laten verlopen. Op dit moment wordt er enorm veel tijd verloren door het heen en weer sturen voor validatie van de cvs van Europa naar de VS en terug. Telkens wanneer er fouten opgemerkt worden, moet de file terug de hele weg heen en weer afleggen. Elke keer neemt dit enkele dagen in beslag. Dat moet sneller kunnen. In STEP is er een BME CAT formule, hierbij kan je de validatie van de file meteen doen terwijl je de file aan het aanmaken bent in STEP. Je krijgt ook meteen een foutmelding, waarop je kunt ingrijpen. Het grootste voordeel voor de klant is een snellere time-to-market met de file. BME CAT leunt erg aan bij de ETIM velden die in hun systeem zitten. Wanneer je de waarden van ETIM kan delen met BME CAT, dan kan de partner deze informatie perfect inlezen via een BME CAT import.

Daarnaast wou de klant ook weten wat overschakelen van hun huidige versie van ETIM naar de nieuwste versie, ETIM 8, voor hen zou betekenen. YellowGround bracht dit in kaart. We bekeken de mogelijke bottlenecks, maar ook de voordelen. Zo is het bij de nieuwste versie makkelijker om nieuwe attributen te vullen, die niet beschikbaar waren bij de oude versie. De klant zal dit jaar overschakelen naar ETIM 8.

Lees hier meer over ETIM 8

Het resultaat

Zoals je reeds kon lezen zal de aanpassingen die YellowGround voorstelt een enorme tijdswinst opleveren. Bij de klant zijn ze dan ook stelselmatig gestart met het implementeren van de veranderingen. De samenwerking loopt nog steeds en er staan nog enkele optimalisaties op de planning. ETIM is een must voor de bedrijfsvoering van onze klant en voor de service die ze kunnen bieden aan hun klanten. We zijn benieuwd wat de toekomst zal brengen.

Maak je zelf gebruik van de ETIM standaard en wil je weten wat een PIM of MDM implementatie voor jouw bedrijf kan betekenen?

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu