Expert aan het woord

Hoe leveranciers kunnen bijdragen aan betere product data

We zien dat tegenwoordig de online sales blijft toenemen en meer bedrijven hier op (beginnen) in (te) zetten. Dit zorgt ervoor dat bedrijven hun product informatie nog sneller beschikbaar moeten kunnen hebben. Klanten hebben nu tegenwoordig eenmaal meer opties om dat ene product dat ze verlangen te kopen, het liefst natuurlijk via jouw kanaal. Kom in dit artikel te weten hoe jouw leveranciers kunnen bijdragen aan beter product informatie en dus ook een betere klantbeleving.

Zoals reeds besproken in de introductie, klanten zijn op zoek naar de beste klant beleving. Dit houdt in complete, up-to-date product informatie en media assets die hun in staat stellen om de beste en juiste keuze te maken.

Vaak proberen bedrijven hun leveranciers te betrekken bij het verrijkingsproces van hun product data. We zien dat de meeste bedrijven hier veel tijd aan verliezen om de juiste product informatie van hun leveranciers te verzamelen dat vaak ook nog eens druk zet op de relatie met hun leveranciers.

Om dit proces te vergemakkelijken zijn er verschillende Product Informatie Management (PIM) en Master Data Management oplossingen. Deze bieden een leveranciers portaal (supplier portal) die een leverancier – van welke grootte dan ook – in staat stelt op product data toe te voegen en/of te verrijken direct vanuit hun eigen systeem. Hiermee wordt vermeden dat er nodeloos verschillende excel sheets over en weer worden verstuurd via verschillende media. Dit leveranciers portaal zal voor de product data het single-point-of-communication zijn tussen de leverancier en jouw organisatie.

Sommige PIM oplossingen bieden een manier om de product informatie die je ontvangt van je leveranciers te valideren vooraleer het verder doorheen je organisatie kan worden gebruikt. Hierdoor hoef je zelf niet wakker te liggen van product informatie data die niet accuraat zou zijn volgens jouw bedrijfs specifieke standaarden. Deze validaties kunnen zowel simpel als meer complex van aard zijn waarbij er helemaal geen of minimale interventie nodig is om de data te valideren zoals bv. een eenvoudige datatype check tot een compleet review en approval proces.

Voordelen van een leveranciers portal

Sneller verrijkingsproces

Duizenden of miljoenen producten kunnen snel aan je assortiment worden toegevoegd omdat ze door jouw leveranciers in het juiste formaat worden aangeboden. Jouw organisatie hoeft niet wakker te liggen van de verrijking van al deze producten omdat de meerderheid van deze product informatie net door je leveranciers wordt aangeboden.

Verhoogde data kwaliteit

Ingebouwde validatie regels zorgen er mede voor dat de data van jouw leveranciers de standaarden van jouw bedrijf naleven vooraleer deze data opgeladen wordt in jouw data management oplossing. Dit houdt in dat je minder werk moet besteden aan het valideren van de data en dat je meer tijd hebt om jouw algemene data kwaliteit te verhogen.

Eén enkele bron van leveranciers data

Een leveranciers portaal biedt jouw organisatie één enkele bron van al jouw leveranciers data aan. Hierdoor hoef je niet in verschillende excel sheets, pdfs of e-mails te zoeken naar de laatste juiste data. Het systeem biedt je een overzicht van de product informatie die reeds beschikbaar is en welke product informatie er nog aangeboden moet worden door je leveranciers.

Kost reductie

Het verzamelen van nieuwe of up-to-date informatie van jouw producten is vaak een saaie en inefficiënte taak. Verschillende werknemers binnen jouw organisatie vragen deze leveranciers data op via telefoon, mail of andere kanalen in jouw bedrijf. Dit resulteert vaak in inaccurate, onvolledige en inconsistente data die op hun beurt nog eens extra werk vereisen om de juiste data te consolideren vooraleer deze data bruikbaar is.

Verbetert de relatie met je leverancier

Een leveranciers portaal verbetert de communicatie tussen jouw en je leverancier en stelt je in staat om efficiëntie te verhogen, data kwaliteit te verbeteren en je time-to-market te versnellen. Het hebben van één enkel systeem voor je leveranciers data waarin de juiste data of een efficiënte manier beheert wordt, stelt je in staat om jouw klanten snel met de juiste product informatie te voorzien.

Wil je meer weten over hoe je leveranciers jouw product informatie kunnen verbeteren? YellowGround helpt organisaties master data efficiënt beheren en data kwaliteit verhogen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu