Expert aan het woord

Superieure klantervaringen door een MDM-systeem

Bedrijven merken het steeds vaker: klanten zijn veeleisender geworden. Of het nu gaat om een B2B of B2C onderneming, klanten willen een waardevolle en relevante beleving hebben met een merk. Daarnaast willen ze snel en gemakkelijk toegang tot producten en informatie over deze producten.

Als organisatie moet je hierop kunnen inspelen om relevant te blijven. Een MDM-systeem biedt de oplossing om aan je klanten een omnichannel experience te kunnen bieden. Zo voldoe je niet alleen aan de verwachtingen van je klant, maar kan je ze overstijgen.

Wil je weten op welke manier Master Data Management de customer experience van jouw klant kan verbeteren? Lees hieronder meer.

Master Data Management is de sleutel tot het doorbreken van informatiesilo’s binnen je organisatie. Wanneer alle data vrij kan bewegen doorheen je organisatie, zullen alle afdelingen van je organisatie hier niet alleen toegang toe hebben, ze zullen er ook gebruik van kunnen maken. Het benutten van je geoptimaliseerde en verrijkte productdata kan je een groot concurrentievoordeel opleveren. De relatie met je klant zal veranderen omdat je hen gerichter en relevanter informatie kan bieden.

Hoe kan je dit bereiken?

  1. Eén Master Data Record creëren. Meerdere gegevensbronnen produceren belangrijke gegevens binnen en buiten het bedrijf. Deze gegevens kunnen worden opgeslagen in ERP, CMS, OMS, harde schijven en/of andere opslagplaatsen. Ze worden verzameld bij klanten, leveranciers, partners, handelaars, klanten en nog veel meer belanghebbenden. Met een MDM-oplossing is het proces geautomatiseerd om één master te creëren. Het omvat alle processen, van het samenstellen tot het consolideren van gegevens uit vele bronnen. Het stemt ook informatie op elkaar af, voegt ze samen en implementeert regels voor validatie. Hierdoor bekom je een nauwkeurige, universeel beschikbare gegevensopslagplaats.
  2. Zorg ervoor dat je gegevens consistent blijven. Een van de belangrijkste factoren voor ontevredenheid bij klanten is inconsistente informatie via verschillende kanalen. Aangezien gegevens door verschillende belanghebbenden in de waardeketen worden verwerkt, is de kans groot dat ze beschadigd of vervormd zijn tegen de tijd dat ze de eindklant bereiken. MDM maakt het mogelijk om gegevensuniformiteit te bereiken door traceerbare, betrouwbare en up-to-date informatie te verschaffen, ongeacht het kanaal dat je klant kiest. Het zorgt ervoor dat de tone-of-voice van je merk consistent blijft. Met one source of truth kan je de kwaliteit van productgegevens op alle kanalen verbeteren en een overtuigende productervaring leveren aan al je klanten.
  3. Het bereiken van de juiste standaardisatie. Standaardisatie van gegevens wordt gebruikt om consistentie in de hele catalogus te waarborgen. Dit helpt bij het vaststellen van de nauwkeurigheid van datawaarden. Hoewel handmatige beoordelingen en gegevenscontroles voldoende kan lijken om nauwkeurigheid van data te waarborgen, zijn deze erg vatbaar voor (menselijke)fouten. Inconsistentie in je data zal je eindklant verwarren, en heeft een negatieve invloed op je klantenbinding. Een MDM-systeem zorgt ervoor dat alle productgegevens in je organisatie voldoen aan zelfgedefinieërde of internationale normen (zoals ETIM of GS1). Het wordt ook makkelijke voor je klant om deze gegevens zelf te verwerken.
  4. Snellere time-to-market. Efficiënt beheer van productgegevens resulteert in hogere informatiekwaliteit en gestroomlijnde bedrijfsprocessen. MDM stelt je in staat gegevens makkelijk te beheren in alle attributen – van hiërarchie tot structuur tot validaties en versies. Met een snellere verrijking van beschrijvingen en andere gerelateerde gegevenscomponenten kan je snel en moeiteloos nieuwe producten lanceren of bestaande producten upgraden. Het traject van je product wordt gestroomlijnd, van ontwikkeling naar productie tot marketing en uiteindelijk verkoop. Zo versnelt MDM de time-to-market, verhoogt het de operationele efficiëntie en stimuleert het de groei.

Dit zal zorgen tot een verbetering van de ervaring die de klant heeft met je merk. Omdat marketing, sales, klantenservice en andere afdelingen binnen je bedrijf met elkaar gekoppeld zijn, zullen klanten en leads dezelfde beleving hebben bij elke interactie die ze met je hebben. En dit over alle kanalen, afdelingen en functies heen.

Een perfect omnichannel klantervaring kan niet worden geleverd zonder een goed gecatalogiseerd productportfolio. Klanten hebben nood aan accuraat en foutloos tekstmateriaal, productafbeeldingen, productbladen, video’s, eigenschappen en meer. Consistente productgegevens zijn de sleutel tot goede klantervaringen. Het implementeren van een MDM-oplossing kan je helpen een sterke basis te leggen voor het mogelijk maken van gepersonaliseerde klantervaringen en het verbeteren van de ROI.

Wil je weten wat een MDM implementatie kan betekenen voor jouw bedrijf en jouw klanten?

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu