Datapools zijn in opmars in de voedselsector, maar waarom kiezen steeds meer bedrijven en leveranciers voor datapools? En welke datapools bestaan er allemaal voor de foodsector? Lees de blog om meer te weten te komen.
PIM en de foodsector: datapools
Wil je graag meteen weten wat een PIM of MDM oplossing voor jouw bedrijf kan betekenen? Boek dan vandaag nog een demo.
Wat zijn datapools?
Datapools zijn databases waarin gecentraliseerd productinformatie van meerder fabrikanten wordt opgeslagen op een standaard manier. De uitwisseling van informatie tussen bijvoorbeeld groothandel en fabrikant kan op deze manier makkelijker en efficiënter. Er zijn veel verschillende datapools die elk hun eigen manier van standaardisatie aanbieden, waarvan sommige zich richten op bepaalde sectoren. Zoals ETIM (voor bouw en installatie), IceCat (voor ondermeer elektronica), GS1 (focus op 4 sectoren, voor ondermeer levensmiddelen- en drogisterij) en PS in foodservice (voor voedingsmiddelen). Informatie op de datapool is betrouwbaar en up-to-date, het is direct afkomstig van de fabrikant en kan automatisch ingeladen worden in een MDM of PIM-systeem.
Datapools in de foodsector
De hoeveelheid aan informatie die de producent wettelijk beschikbaar moet stellen aan zijn klant en de consument zit voor een groot deel achter de opmars van datapools. Maar meer en meer zien we ook dat bedrijven uit de voedingssector (zoals colruyt) kiezen voor een datapool-integratie voor hun leveranciers en producenten. Waarbij je als productent of leverancier alleen kunt integreren via de datapool. Dan ben je als leverancier verplicht om hierin mee te gaan. Datapools verwachten enorm veel informatie en dan is het beter om te kiezen voor een geschikt PIM of MDM systeem om deze hoeveelheid aan informatie makkelijk beschikbaar te hebben. Daarnaast zijn bepaalde PIM en MDM-systemen gecertificeerd voor bepaalde datapools, wat de intergratie nog vergemakkelijkt.
Een klant van YellowGround maakt gebruik van de GS1 datapool. Stibo Systems is GS1 (1WorldSync) gecertificeerd, dus voor welk MDM-systeem gekozen moest worden was snel duidelijk. GS1 verwacht enorm veel informatie van de klant: wie de producten aanlevert, alle verschillende verpakkingsniveau’s, maar ook de relaties tussen die niveau’s en alle extra informatie op die verpakkingen. Dit beheren in je PIM of MDM-systeem zal ervoor zorgen dat je (menselijke) fouten gaat beperken en gaat je snelheid geven om producten op de markt te krijgen.
Binnen de voedselwereld zijn er veel verschillende datapools waarvoor je kunt kiezen. Als je dit vergelijkt met de electronica sector bouw en installatie sector, waar bijna altijd gekozen wordt voor ETIM, is de keuze bij de foodsector veel uitgebreider.
Maar welke datapools bestaan er allemaal binnen de foodsector in de Benelux?
GS1
GS1 is globaal gezien een van de grootste datapools voor de foodsector. Colruyt is bijvoorbeeld geïntegreerd op GS1. Niet alleen levensmiddelen zitten op deze datapool, maar ook bijvoorbeeld mode, doe-het-zelf en gezondheidszorg.
Brandbank
Op de Nielsen Brandbank zijn wereldwijd meer dan 50 miljoen producten beschikbaar en is in 39 landen actief. Grote spelers als coca-cola zijn actief op deze datapool.
PS in Foodservice
PS in Foodservice richt zich op het verzamelen van voedingsmiddel-gegevens per product. Zoals ingrediënten, allergenen, maar ook bereidingswijze, bewaarcondities, doseringen, etc.
Trustbox
Steeds vaker kopen consumenten voeding online. Sinds enkele jaren moeten alle etiketten-vermeldingen (ingrediëntenlijst, allergenen, netto hoeveelheid, naam en adres van het bedrijf …) online beschikbaar zijn voor de aankoop. Om al deze vermeldingen te centraliseren, heeft GS1, een unieke databank gecreëerd: de Trustbox. Leveranciers uit de voedingssector kunnen gegevens toevoegen in Trustbox en deze op ieder moment actualiseren.
We zien ook de trend dat meer leveranciers kiezen om hun data te delen op verschillende datapools, daarom ook de noodzaak van deze bedrijven om ook opnieuw te integreren met meerdere datapools en dan zelf de data te consolideren naar één overzicht voor de klant. Hierover meer in onze volgende blog: ‘Consolidatie via Golden Record principe’.
YellowGround is dé MDM en PIM-expert van de Benelux. We vertelden al eerder dat MDM of PIM het missende ingrediënt is in de voedselsector en wat het belang van is PIM voor de food-sector. Mis deze reeks over PIM en de foodsector niet.