Expert aan het woord

Levert Masterdata beheer geld op?

Door een Master Data Management oplossing te implementeren kunnen bedrijven de kwaliteit van oa. hun productgegevens verbeteren en ervoor zorgen deze informatie consistente en accuraat gebruikt kan worden doorheen de organisatie. Op welke manier zorgt Master Data Management ervoor dat je als bedrijf geld bespaart? Brengt MDM geld op? We leggen het uit in deze blog.

Hoe Masterdata beheer bijdraagt aan het genereren van inkomsten voor je bedrijf

Masterdata beheer, ook wel bekend als Master Data management (MDM), biedt bedrijven de mogelijkheid om waardevolle voordelen te behalen die direct bijdragen aan het genereren van inkomsten. Door het creëren en beheren van één enkele bron van waarheid voor kritieke bedrijfsgegevens, zoals oa. klantgegevens, productinformatie en leveranciersgegevens, kan MDM de algehele bedrijfsprestaties verbeteren en verschillende aspecten van het bedrijf positief beïnvloeden.

Snellere time-to-market

Een ander voordeel van MDM is het vermogen om productontwikkeling en lanceringsprocessen te stroomlijnen. Door ervoor te zorgen dat alle productinformatie accuraat en consistent is, kunnen bedrijven producten sneller en efficiënter op de markt brengen. Dit verkort de time-to-market en stelt bedrijven in staat om nieuwe kansen sneller te benutten. Een snellere time-to-market kan leiden tot een concurrentievoordeel, hogere verkoopvolumes en een grotere omzet.

Verhoogde verkoopefficiëntie

Stel je voor dat een bedrijf meerdere verkoopkanalen heeft, zoals een fysieke winkel, een e-commerceplatform, een geprinte catalogus en een telefonische verkoopafdeling. Elk kanaal heeft zijn eigen systemen en databases waarin productgegevens worden opgeslagen. Dit kan leiden tot inconsistenties en dubbele gegevens, waardoor het moeilijk wordt om een volledig en nauwkeurig beeld van klanten te krijgen.

Door het implementeren van een MDM-oplossing kunnen al deze verkoopkanalen toegang krijgen tot één centrale en betrouwbare bron van data waaronder productgegevens. Al de verschillende kanalen hebben dan direct toegang tot de meest actuele (product)informatie. Dit bespaart kostbare tijd die anders zou worden besteed aan het zoeken naar productgegevens in verschillende systemen. Daarnaast zal dit ook leiden dat er minder foute data wordt aangeboden aan de verschillende kanalen.

Met de juiste productinformatie bij de hand kunnen verkopers hun interacties met klanten verbeteren en relevantere productaanbevelingen doen. Dit verhoogt de kans op een succesvolle verkoop en bevordert klantloyaliteit. Sales teams ervaren dus een hogere efficiëntie, omdat ze minder tijd besteden aan het zoeken naar gegevens en meer tijd kunnen besteden aan het daadwerkelijke verkoopproces. Dit resulteert in een verhoogde productiviteit van het verkoopteam, meer transacties en uiteindelijk een stijging van de inkomsten.

Beter leveranciersbeheer

Ook het beheer van leveranciersgegevens is essentieel voor een succesvolle bedrijfsvoering. MDM helpt bedrijven om productdata van leveranciers effectiever te beheren door ervoor te zorgen dat deze data makkelijk door je leverancier zelf aangeleverd en verrijkt kan worden. Dit leidt tot het sneller beschikbaar hebben van de productdata afkomstig van je leverancier, maar ook tijdswinst voor je eigen mensen. Omdat je deze data niet meer zelf moeten invoeren en verrijken in het MDM systeem. Door betere leveranciersproductbeheer kunnen bedrijven hun winstmarges vergroten en hun algehele inkomsten verhogen.

Levert goed Master Data Management geld op?

Ja! In conclusie kan gesteld worden dat MDM daadwerkelijk inkomsten kan opleveren voor een bedrijf. Door het implementeren van MDM kunnen bedrijven profiteren van een verbeterde klantervaring, snellere time-to-market, verhoogde verkoopefficiëntie en beter leveranciersbeheer. Deze voordelen dragen allemaal bij aan het genereren van inkomsten en het behalen van concurrentievoordeel. Het is dus van groot belang voor bedrijven om aandacht te besteden aan effectief masterdata beheer en te investeren in de juiste MDM-oplossingen.

Onze consultants bij YellowDround hebben jarenlange ervaring in PIM- en MDM-processen en zijn dé experts in de BENELUX. Als je hulp nodig hebt bij het implementeren van MDM in jouw bedrijf, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat je de maximale voordelen haalt uit masterdata beheer en daarmee je inkomsten verhoogt!
Menu