Wanneer je werkt met verse producten die geconsumeerd worden, is het cruciaal om goed op de hoogte te zijn over de samenstelling van je producten. Dit kan makkelijk en efficiënt bijgehouden worden in een PIM/MDM systeem. Wat het belang is van een MDM-systeem in de food sector?
Het belang van PIM/MDM in de food sector
YellowGround zijn dé MDM en PIM-experten van de Benelux. We vertelden al eerder dat MDM of PIM het missende ingrediënt is in de voedselsector, maar in deze blog vertellen we: wat is het belang van PIM voor de food-sector?
Traceability
Voor producenten en distributeurs uit de voedsel sector is het enorm belangrijk om bij te houden waar producten of ingrediënten hun oorsprong vinden, en ook welke locaties deze producten of ingrediënten zich hebben bevonden. Wanneer er iets mis is met een van de ingrediënten of productielocaties, moet er snel geschakeld worden om de juiste producten uit de rekken te halen. Het is ook belangrijk om deze data historisch te gaan bijhouden. Zo veranderen fabrikanten soms (kleine) zaken aan hun productieproces. Bijvoorbeeld: ontbijtgranen die met iets minder suiker gemaakt worden, of bepaalde stoffen die door nieuwe EU-regels niet meer in voeding mogen zitten. Ook deze producten zijn soms nog een tijdje beschikbaar voor de consument.
Sustainability
Voor sommige merken is het ook belangrijk om de sustainability van bepaalde producten bij te houden. Bijvoorbeeld bij een keten als UDEA. Sommige van hun klanten willen bijvoorbeeld enkel lokale producten of biologische producten. Veel attributen binnen een PIM of MDM systeem gaan dan bijvoorbeeld over de bio-certificaten. Ook belangrijk hier kan zijn om aan te geven wat het land van oorsprong is aan de consument. Bijvoorbeeld avocado’s uit Israel, sommige klanten willen geen producten uit conflictgebieden. De klanten van deze bedrijven uit de foodsector verwachten deze informatie te zien voor de aankoop van hun product, je moet daar als producten en distributeur op kunnen inspelen.
Allergenen
Enorm belangrijk voor de food-sector is het aangeven van de allergenen bij producten, en hier zijn ook wettelijke verplichtingen aan verbonden. Niet alleen moet je vermelden welke allergenen aanwezig zijn in het product, ook welke allergenen in de fabriek aanwezig zijn. Ook dit is een onderdeel van PIM. Zo kan je allergenen informatie centraal en op één plaats gaan beheren. Stel dat de wetgeving verandert rond welke producten een label nodig heeft, hoef je het niet product per product aan te passen. Ook de pictogrammen hoef je maar een keer te beheren en niet per product. Met een PIM-systeem win je tijd en verklein je de kans op (menselijke) fouten.