Master Data is de verzamelnaam van data die een bedrijf beheert die niet-transactioneel maar eerder statisch van aard zijn. In dit artikel leggen we in detail uit wat Master Data inhoudt.
Wat is Master Data?
Wat verstaat met onder niet-transactionele data?
Transactionele data is data die gekoppeld kan worden aan een bepaalde transactie zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een order door een bepaalde klant. Zowel het order zelf als de relatie tussen het order en de klant zijn transactioneel.
Daarentegen bestaat het order uit één of meerdere producten. De data van deze producten zelf is vrij statisch en wordt daarom beschouwd als master data. Het is namelijk weinig waarschijnlijk dat dit type van product data constant veranderlijk is. De afmetingen en specificaties van je product zijn namelijk de afmetingen en specificaties. Deze zullen eenmaal gedefinieerd (in je master data systeem) niet snel meer veranderen.
Let op, stock informatie van je product is namelijk geen master data, maar transactionele data. Dit is informatie die zeer volatiel is en gekoppeld is aan een transactie.
Ook de klant data gelinked aan het order is vrij statisch en wordt daarom beschouwd als master data en geen transactionele data. Jouw naam en achternaam zijn namelijk vrij statisch en zelden of niet veranderlijk.
Maak hier direct een vrijblijvende afspraak met onze YellowGround experts om het over jouw Master Data uitdagingen te hebben.
De verschillende vormen van master data.
Master data komt in verschillende vormen. De meest gekende vorm van master data is product master data. In je master data systeem of product informatie systeem zal je de statische attributen van je producten en de hiërarchie tussen de verschillende producten gaan beheren.
Zoals reeds hierboven beschreven is klanten master data een andere vorm. Het is in de huidige wereld niet ondenkbaar dat jouw klanten via verschillende kanalen kopen en dat jouw klanten data in verschillende systemen bijgehouden wordt. Denk hier bijvoorbeeld aan ERP, e-commerce, misschien wordt er nog zelfs klanten data bijgehouden in een spreadsheet of in één of andere lokale database. Al deze bronnen zullen hoogst waarschijnlijk een stukje van de waarheid bevatten aangaande de klantgegevens.
Een centraal klanten master data systeem kan de input van verschillende bronnen (ERP, e-commerce, spreadsheets, andere DBs, …) koppelen zodat er in dit systeem één centraal record van je klant bestaat. Dit kan volledig automatisch waar er aan de hand van slimme geautomatiseerde regels bepaald wordt welk bronsysteem welk stukje van de puzzel in handen heeft. Dit centraal single-source-of-truth beeld van je klant kan je vervolgens weer naar je verschillende kanalen uitsturen. Je wilt natuurlijk je klant via de verschillende touchpoints in je organisatie op een uniforme manier benaderen met dezelfde naam, achternaam, customer ID, …
Naast deze twee data objecten bestaan er nog een hele reeks van data objecten die mee deel uitmaken van de noemer master data en die centraal in een master data management systeem beheert kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beheren van leveranciers master data, het beheren van je eigen winkel locaties, werknemers master data, …