We leven in een data-driven wereld waarin klanten centraal staan en bedrijven worstelen om méér gegevens dan ooit te beheren. Tegelijkertijd stellen klanten -terecht- steeds hogere eisen. Voor product– en content managers hebben de digitale transformatie, het omni-channel winkelen én strengere regelgeving ervoor gezorgd dat data essentieel zijn bij effectief productbeheer. Kom in dit artikel te weten hoe je deze uitdagingen makkelijk onder handen kan nemen met een MDM oplossing.
Vijf best practices om het beheren van productdata te optimaliseren met een MDM oplossing
We zien dat bedrijven die data zien als een strategische asset, succesvol blijven in dit tijdperk van digitale transformatie. Tegelijkertijd merken we ook dat de meeste organisaties, groot en klein, worstelen met datamanagement onderwerpen als kwaliteit, snelheid en beschikbaarheid.
Master data zijn de bron van alle informatie die essentieel is voor je organisatie. Dat kunnen productgegevens zijn, maar ook klant- en leveranciersinformatie. Master Data Management (MDM) is het beheer van deze Master Data. MDM biedt één betrouwbare versie van de waarheid (of ‘single point of truth’) en helpt om met behulp van dataproblemen op te lossen én je te onderscheiden van je concurrenten.
MDM-software helpt je bij het creëren, beheren en publiceren van data. MDM stelt je in staat om producten op het juiste moment, de juiste plaats en met de juiste kosten te lanceren.
Het is een schaalbare oplossing die inefficiënte processen elimineert, oude legacy systemen vervangt en ervoor zorgt dat de data zich in één centraal systeem bevindt in plaats van verspreid over meerdere silo’s. Met MDM behoort dure en tijdrovende manuele data-invoer tot het verleden. Het helpt je om producten sneller te lanceren maar ook om te voldoen aan geldende wet- en regelgeving.
Hieronder vind je vijf MDM ‘best practices’ die je richting kunnen geven bij het neerzetten van een MDM-strategie.
Maak gebruik van een centraal MDM-platform voor productgegevens waarmee het mogelijk is om in de toekomst uit te breiden naar andere datadomeinen, zoals leveranciers, klanten of locaties. Gebruik MDM niet alleen om je productgegevens te verbeteren, maar als centrale ‘hub’ die andere systemen met elkaar verbindt. Waaronder ERP, CRM, marketingautomatisering, e-commerce, ordermanagement en magazijnbeheer. De integratie zorgt ervoor dat alle systemen werken met dezelfde versie van de waarheid voor productgegevens. Hierdoor nemen data-issues af en zal besluitvorming over de hele linie verbeteren. Door een centraal gepositioneerde MDM-oplossing, elimineer je operationele inefficiëntie als gevolg van gescheiden afdelingen en systemen.
In de kern zorgt MDM voor transparantie tussen verschillende gebruikers, afdelingen en datastromen binnen de organisatie. De product-, marketing-, sales-, partner-, klantenservice en andere afdelingen werken samen met (en aan) dezelfde ‘versie van de waarheid’, waardoor productiviteit toeneemt en time-to–value verbetert.
MDM stelt bedrijven in staat om producten op een efficiënte manier te ontwikkelen en lanceren, waarbij zowel intern als extern op en goede manier kan worden samengewerkt. Bijvoorbeeld door middel van geavanceerde tools en workflows met geautomatiseerde taaktoewijzing. Het resultaat is een cross-functionele samenwerking tussen afdelingen die het mogelijk maakt om verschillende activiteiten parallel uit te voeren. Tegelijkertijd wordt realtime de kwaliteit van productgegevens inzichtelijk gemaakt.
Het ontwikkelen van één centrale versie van de waarheid -een ‘golden record’– vraagt om discipline. Het is dan ook belangrijk om op een gestructureerde manier datastandaarden en spelregels te vast te leggen; dit noemen we data governance. Een MDM-platform laat je informatie onboarden, classificeren, beheren én publiceren met behulp van geavanceerde datamodellering, rollen, workflows en business rules.
Naast reguliere attributen, classificaties en referenties, zijn er tal van aanvullende modellerings- features, waaronder rule based productclassificatie en verpakkings-hiërarchieën gericht op supply chain management.
Klanten stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit van productdata. Een belangrijk aspect van datakwaliteit is tijdigheid. Naast het beheren van productgegevens, is het belangrijk om informatie op een snelle en efficiënte manier te ontsluiten naar afnemende systemen en partijen. Dat kunnen klanten zijn, maar ook datapools, online marktplaatsen of interne systemen zoals ERP, e-commerce platforms en CRM. Door middel van Product Data Syndication is het mogelijk om sneller aanwezig te zijn op externe kanalen. Het is mogelijk om de time-to-market van een product te verkorten en tegelijkertijd te voldoen aan de (steeds veranderende) eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van productdata. Uiteraard kun je kiezen welke datavelden je beschikbaar maakt voor specifieke afnemende systemen en stakeholders.
De digitale transformatie zorgt ervoor dat grenzen vervagen. De klant gebruikt veel verschillende kanalen en bepaalt zelf welk kanaal het beste past bij zijn of haar vraag. Deze online, omni-channel wereld biedt geweldige kansen om uit te breiden naar nieuwe markten en daarmee nieuwe klanten te bereiken. Voor (lokale) bedrijven is het soms een enorme uitdaging om meertalige productinformatie, verpakkingen en land-afhankelijke promoties te beheren. Zij hebben behoefte aan een oplossing waarbij op een efficiënte manier consistente productinformatie ontsloten kan worden in de verschillende kanalen, in verschillende talen. Een MDM-platform biedt de mogelijkheid om content op een eenvoudige manier per regio te optimaliseren. Bijvoorbeeld door geïntegreerde vertaal-functionaliteiten en koppelingen met externe vertaalbureaus. Productinformatie in meerdere talen helpt de omzet uit nieuwe markten te vergroten en tegelijkertijd de merkwaarde te verstevigen en uit te breiden.