Expert aan het woord

Hoe stel je een data management team samen?

Wanneer je organisatie heeft beslist dat het tijd is om de data kwaliteit te verbeteren zorg er dan voor dat je de key stakeholders definieert en hun betrekt bij de discussies rond dit onderwerp. Het zijn namelijk deze personen die samen gaan zorgen voor de data kwaliteit binnen de organisatie. Zij zijn binnen de organisatie verantwoordelijk voor de diensten die betrekking hebben op de data kwaliteit. Business gebruikers zijn in deze de meest cruciale stakeholders omdat zij écht begrijpen wat er nodig is om de juiste structuur op zetten voor zowel intern als extern data informatie management. In dit artikel leggen we de verschillende rollen uit waaruit een data management team kan bestaan.

De samenstelling van hét ideaal data management team bestaat niet. Alles hangt af van de specifieke behoeften binnen jouw organisatie. Sommige rollen die we hieronder beschrijven kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd door dezelfde persoon. Of misschien bestaat er al een soortgelijke rol binnen jouw organisatie die cross-divisie werkt en is er geen nood aan een zelfde rol binnen het data management team. Daarom, de rollen die we hieronder beschrijven zijn niet hard in steen gegraveerd. Ze zijn eerder een voorbeeld van hoe een data management team er zou kunnen uitzien.

Data eigenaar

Iemand die duidelijk weet wie de business is, wat de business wilt en hoe deze georganiseerd is. Hij of zij begrijpt dat data kwaliteit cruciaal is om consistente en juiste informatie aan te bieden aan je eindklanten over jouw verschillende kanalen. Samen met de data architect waakt hij of zij over het data model van de organisatie.

Data architect

Persoon die over de architectuur van de data management oplossing(en) waakt. Deze persoon heeft een helicopter-view van de data oplossing(en) en hoe je deze kan integreren in het algemene bedrijfs IT landschap. Hij of zij is betrokken bij technische discussies, zeker wanneer het over integratie van verschillende systemen gaat.

Data steward

Een data steward is een persoon binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheren en bewaken van de gegevenskwaliteit en gegevensbeheersprocessen. De belangrijkste taak van een data steward is ervoor te zorgen dat de gegevens binnen een organisatie nauwkeurig, consistent, volledig en up-to-date zijn.

Data consumers

Deze groep personen zijn de eigenlijke gebruikers van de data. Ze zijn verantwoordelijk voor het detecteren van data issues en ze te melden aan het data team. Deze personen zijn in staat om te definiëren – samen met de data owner – waar de data uiteindelijk voor gebruikt zal worden. Ze maken deel uit van het team en dragen bij tot het succes van het data beheer proces.

Data producer

Deze rol wordt opgenomen door de persoon die de uiteindelijke data zal creëren.  Hij of zij werkt nauw samen met de data consumers en zorgt er voor dat de data gebruikt wordt zoals hij bedoeld is.

Data analist

Een data analist is in staat om de data te vertalen naar business inzichten en nieuwe inzichten om zo de processen die vandaag de dag bestaan te verbeteren en verfijnen. Daarnaast zullen business beslissingen van zijn of haar analyses afhangen.

Data custodian

Een data custodian, ook wel een gegevensbeheerder genoemd, is een persoon, team of afdeling binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer, de opslag en het onderhoud van gegevens. In tegenstelling tot een data steward, die zich voornamelijk richt op de kwaliteit en het gebruik van gegevens, richt een data custodian zich meer op het technische aspect van gegevensbeheer.

Wil je weten hoe je binnen jouw organisatie een data management team het best samenstelt? YellowGround helpt organisaties master data efficiënt beheren en data kwaliteit verhogen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu