Expert aan het woord, MDM & Verpakkingen

PIM en Verpakkingscomplexiteit overheen de sectoren

Producten die je online en offline koopt, zitten bijna altijd in een specifieke verpakking. PIM-systemen maken het aanbieden van verpakkingsinformatie een stuk eenvoudiger. De complexiteit van die informatie is sterk afhankelijk van de specifieke sector waarin het product wordt aangeboden.

De complexiteit van verpakkingsinformatie

De verpakking van producten is afhankelijk van de aard van het product, de (lokale) regelgeving en de behoeften van de consument. MDM en PIM maken het beheer van dit type informatie een stuk eenvoudiger om verschillende redenen.

Door productgegevens te centraliseren, verhoog je de betrouwbaarheid van die data. Dit geldt ook voor verpakkingsinformatie. Specificaties, afmetingen, gebruikt materiaal, eigenschappen en andere relevante info verzamel en beheer je op één locatie zodat die in één oogopslag voor alle partijen duidelijk is.

PIM en MDM spelen een cruciale rol bij het definiëren en handhaven van gestandaardiseerde verpakkingsinformatie. Het maakt het eenvoudiger om de verpakkingsgegevens te categoriseren. Plus: het draagt bij tot de gegevenskwaliteit. Dit is handig voor alle externe stakeholders. Zij kunnen vertrouwen op de juistheid en volledigheid van de verpakkingsinformatie, terwijl binnen jouw onderneming de operationele efficiëntie een boost krijgt.

Verpakkingscomplexiteit per sector

Diverse sectoren hanteren verschillende types verpakkingen. Per sector geldt er dan ook specifieke wetgeving. De rode draad is dat verpakkingen moeten voorzien in de veiligheid, gezondheid en informatievoorziening van de consument. We leggen je het verschil tussen verpakkingen graag uit aan de hand van volgende drie sectoren: de voedings-, technologie- en plantensector.

Verpakkingen in de voedingsindustrie

De voedingssector is streng gereguleerd. Verpakkingen moeten voldoen aan de strenge wetgeving rond voedselveiligheid en etikettering. Het moet gedetailleerde informatie weergeven over – onder andere – voedingswaarden, allergenen, ingrediënten en houdbaarheidsdata.

Tegelijkertijd gelden er strikte voorwaarden rond het gebruikte verpakkingsmateriaal: dat mag geen reactie uitlokken met de voedingswaren waarmee het in contact komt. Daarnaast speelt het verpakkingsmateriaal van voeding een cruciale rol bij het beschermen en langer vers houden van producten. Zo heb je bijvoorbeeld vacuümverpakkingen voor vers vlees en luchtdichte verpakkingen voor snackproducten.

Verpakkingen in de plantensector

Ook de plantensector is streng gereguleerd qua verpakkingen. Planten zijn levende organismen. Daardoor zijn ze onderhevig aan ziekten, plagen en invasieve soorten. Om het verspreiden van zulke plagen tegen te gaan, gelden er strenge fytosanitaire verpakkingsregels. Die gelden voor planten, maar bijvoorbeeld ook voor zaden.

Verpakkingsmaterialen variëren sterk per soort product dat je aanbiedt. Verse producten zoals bloemen vereisen ademende materialen, terwijl zaden en bloembollen verpakt worden in luchtdichte containers. Welke verpakking je ook gebruikt: er gelden strenge certificeringsregels in de plantensector. Alle benodigde certificeringen voer je echter eenvoudig in wanneer je werkt met een PIM-systeem.

Verpakkingen in de technologiesector

Het voordeel van verpakkingen in de technologiesector is dat je niet werkt met verse producten. De regelgeving is daarom iets minder streng, maar er gelden andere specifieke regels. Zo moet de verpakking voldoen aan wetgeving met betrekking tot veiligheid, milieu en consumentenbescherming.

Daarnaast kent de technologiesector enkele specifieke uitdagingen. De verpakking moet de producten beschermen tegen schokken en schade, maar bijvoorbeeld ook tegen statische elektriciteit. Plus: heel wat zaken, zoals bijvoorbeeld compatibiliteit met andere toestellen en veiligheidsvoorschriften, moet je duidelijk weergeven op het etiket.

Bied verpakkingsinformatie helder aan met PIM

De complexiteit van verpakkingsinformatie beheer je eenvoudig in een PIM-systeem. Alle informatie staat centraal beschikbaar, waardoor je die gegevens makkelijk opvraagt of verrijkt. Daarnaast biedt het heel wat automatiseringsmogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan het importeren van leveranciersdata.

Benieuwd hoe we je kunnen helpen om komaf te maken met verpakkingscomplexiteit? Neem contact op met onze experten!

Starten met MDM (Master Data Management)? Neem contact op en boek een vrijblijvende demo!
Menu