Expert aan het woord

Duurzaamheid, AI en DaaS: de nieuwe trends in MDM volgens YellowGround

Het nieuwe jaar, dat betekent nieuwe trends! Ook Master Data managementsystemen (MDM) kennen trends. Wij spraken met Tom Dilissen, managing partner bij YellowGround, om te weten te komen welke ontwikkelingen in MDM een prominente rol zullen spelen in 2024.

Algemeen kunnen we de trends onderverdelen in drie topics: duurzaamheid, artificiële intelligentie (AI) en Data as a Service (DaaS). We vertellen je graag meer over deze ontwikkelingen per thema.

Duurzaamheid in MDM: de herkomst van jouw producten traceren

Duurzaamheid doorheen heel de productieketen

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda. MDM-systemen volgen deze tendens en faciliteren het verwerken van duurzaamheidsgegevens als masterdata beter en beter. Tom pikt hier vlot op in: “We evolueren meer en meer naar een circulaire economie. Daarin is het belangrijk om producten te kunnen traceren tot waar ze vandaan komen. Om voor producten een ecologisch label te verkrijgen, moet je elk onderdeel ervan tot de bron kunnen herleiden. Data speelt daarin een cruciale rol.”

Waar je vroeger veel tijd kwijt was aan het traceren van een hele productieketen, verloopt dit vandaag een stuk efficiënter. Het kost datasysteembeheerders minder tijd om duurzaamheidsdata te beheren. Het schept ook klaarheid: het is snel duidelijk hoe ecologisch een product werkelijk is. Als aanbieder kan je op basis van die gegevens besluiten om bepaalde producten in je gamma op te nemen en andere af te stoten.

Conform met lokale regelgeving

De onderdelen van producten kunnen traceren naar hun herkomst is ook belangrijk om conform te zijn met lokale regelgeving. Tom licht toe: “in het verleden speelde die herkomst een minder grote rol, dus waren ondernemingen daar minder mee bezig. Met MDM is het nu heel eenvoudig om die data te capteren. MDM-systemen zorgen ervoor dat je heel de ketting aan onderdelen van een product kan traceren en mee vervatten in het systeem.”

Voor aanbieders van producten is dit dus belangrijk, maar ook voor eindgebruikers neemt het belang van duidelijke data toe. Consumenten zijn bewuster dan ooit: de ecologische en sociale voetafdruk van producten speelt een steeds belangrijkere rol bij aankoopbeslissingen. Door herkomst-data klaar en duidelijk aan te bieden via jouw MDM-systeem, kunnen consumenten nagaan hoe eerlijk of ecologisch hun product is.

Een extra voordeel van die gegevenstransparantie: green washing behoort tot de verleden tijd. Van bron tot consument kan je de levenscyclus van een product nagaan: het wordt dus onmogelijk gemaakt om producten milieuvriendelijker voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. “Wanneer je inspanningen levert op vlak van duurzaamheid, kan je dit staven met jouw data,” gaat Tom verder.

“Data is objectief, dat is een voordeel. Aan de hand van die gegevens in jouw MDM-systeem geef je zo extra gewicht aan duurzame visies en ambities.”

Hoe AI en machine learning zorgen voor tijdswinst en gebruiksgemak

In de toekomst zal de rol van AI in MDM-systemen toenemen. Er zijn verscheidene redenen die de adoptie van AI en Machine Learning (ML) stimuleren. Zo heb je allereerst de explosie aan attributen bij producten. Daarnaast is druk van regelgeving toegenomen, net als de vraag naar transparantie. “AI speelt mooi in op die noden,” gaat Tom verder. “De huidige trends zie je in de functies autoclassificatie, tekst en afbeelding generators en het matchen van reviews met ML-aanbevelingen.”

Automatische classificatie van producten

In jouw MDM-systeem is het mogelijk om een foto te uploaden en vervolgens machine learning de eerste classificatie te laten doen. “Stel je voor: een aanbieder van kleding kan image recognition gebruiken op een foto van een kledingstuk om te determineren wat voor item dit is. Het algoritme kan zelf het onderscheid maken tussen een hemd of een broek en zal het artikel automatisch aan de juiste categorie toewijzen.”

Het gaat zelfs nog verder, vertelt Tom: “Wanneer het systeem detecteert dat het hemd een blauwe kleur heeft, doet die automatisch de suggestie ‘colour = blue’. Afhankelijk van hoe je jouw systeem hebt getraind en ingesteld, kies je of er nog een menselijke controle nodig is of niet. Wil je dubbelchecken of het zeker blauw is of vertrouw je erop dat de AI het bij het rechte eind heeft?”

Tekst en afbeeldingen automatisch genereren

 Een andere handige functionaliteit van AI zijn de tekst en image generators. “Je kan tegenwoordig AI inzetten om productomschrijvingen te voorzien in jouw MDM-systeem,” licht Tom toe. Dit kan een enorme tijdswinst betekenen.

AI maakt gebruik van geavanceerde Machine Learning algoritmen zoals deep learning en neurale netwerken. Daardoor kunnen tekstgeneratoren relevante tekst genereren wanneer je ze een context of prompt meegeeft. Naast tekst is het tegenwoordig zelfs mogelijk om via AI afbeeldingen te genereren.

“Stel: de afbeeldingen van jouw producten zijn nog niet gemaakt. Heb je nood aan generieke afbeeldingen, dan kan je ook beroep doen op AI om beelden te genereren.” Je geeft eenvoudigweg een tekstbeschrijving of stijlreferentie door aan de afbeelding generator. Die probeert vervolgens zo accuraat mogelijk jouw gevraagde afbeelding te construeren. AI-gestuurde afbeeldingsgeneratoren verhogen zo de efficiëntie en leveren extra gebruiksgemak op.

Data as a Service transformeert jouw databeheer

Data altijd en overal in realtime beschikbaar

De laatste trend spotten we bij Data as a Service (DaaS). Daarbij maak je gebruik van een externe serviceprovider om jouw productgegevens bij te houden en te leveren. Alle productdata worden opgeslagen in een cloudomgeving. Dit heeft enorme voordelen: je hebt altijd toegang tot de data, plus er is maar één dataset nodig voor alle gebruikers. Gedaan dus met lokale kopieën van productlijsten!

“Dit is toch wel een geweldige evolutie,” vertelt Tom enthousiast. “Een vroegere uitdaging bij MDM was dat data niet altijd real-time beschikbaar gesteld kon worden. Om data op te halen, had je soms veel IT-resources en een hoge rekencapaciteit van computers nodig.” Dit behoort nu tot de verleden tijd.

“Wat er met DaaS gebeurt, is dat ze het systeem hebben omgedraaid. Waar je vroeger de data pushte richting jouw webshop en andere ontvangers, wordt dat nu eenmalig richting de cloudomgeving gestuurd. Van daaruit kunnen alle gebruikers die productdata nodig hebben die daar centraal komen ophalen.”

Dit biedt voordelen. De data is altijd beschikbaar, in real-time en met een hoog volume. Daardoor loop je geen risico meer van overbelasting van jouw MDM-systeem. Plus wanneer er een update gebeurt van gegevens, krijg je direct een melding dat de data is aangepast.

“Dit is handig voor de ontvangende systemen. Je krijgt niet alleen het bericht dat gegevens zijn aangepast, maar je ziet in één oogopslag ook of die gegevenswijzigingen relevant zijn voor jou,” legt Tom uit. “Vanuit het DaaS systeem worden events uitgestuurd naar de event cues om te laten weten dat er wijzigingen zijn aangebracht. Als we terug ons blauwe hemd nemen als voorbeeld, dan kom je in real-time te weten welke gegevens er aan dat hemd zijn gewijzigd. Niet alle updates zijn even relevant voor jou als ontvangend systeem. Je krijgt dus de keuze welke updates je wil ophalen. Terwijl je in het verleden je alle data moest ophalen en verwerken bij wijzigingen, ook de gegevens die misschien niet relevant zijn.”

Opportuniteiten van de cloudomgeving

DaaS is ook een schaalbare service. Daarmee bedoelen we dat er ontzettend veel gebruikers tegelijk productinfo kunnen ophalen. “Een mooie use case daarvan kan zijn dat aanbieders van producten in de winkel een QR-code aanbieden. Wanneer je die scant, ontvang je direct alle productinformatie over dat item. Denk aan de herkomst, certificeringen, duurzaamheid … van het product. Miljoenen gebruikers kunnen tegelijk die QR-codes scannen. Bij een klassiek MDM-systeem zonder DaaS is dit niet mogelijk: dan zouden de systemen kunnen overbelasten bij veel gelijktijdige requests.”

Een laatste mooi voorbeeld was dat je – zonder DaaS – ook gebruik moest maken van middleware en soms erg veel outbound integraties. “Bij een klant waren er 30 outbound integraties nodig naar 30 verschillende ontvangende systemen. Niet alleen kost het bouwen daarvan massa’s tijd. Ook kon het tot enkele uren duren voor al die data gesynchroniseerd waren in al die diverse systemen. In het DaaS-verhaal moeten we maar 1 outbound integratie bouwen naar de DaaS-oplossing en vandaaruit kunnen de ontvangende systemen via API-technologie de data ophalen. Een ongelooflijke bonus daarbij is dat het nu maar enkele minuten duurt om die data te laten synchroniseren. Er is dus een enorme tijdswinst.”

Wij integreren deze trends in jouw MDM-systeem

Het vraagt wat technische kennis om deze nieuwe functionaliteiten succesvol te integreren in jouw MDM-systeem. Ben je enthousiast om deze MDM-trends ook in jouw systemen te gebruiken? Laat ons helpen: onze experten hebben tonnen ervaring om jouw MDM-systeem helemaal op punt te stellen volgens deze laatste trends. Het gebruiksgemak en de tijdswinst krijg je er vanzelf bij!

Starten met MDM (Master Data Management)? Neem contact op en boek een vrijblijvende demo!
Menu