Expert aan het woord

Datapools en verpakkingen

Datapools zijn onmisbaar bij het beheren en uitwisselen van productinformatie. Verpakkingsinformatie is een cruciaal onderdeel van producten en hoort in de datapool van het product thuis. Wat een datapool is en hoe verpakkingsinformatie daarin verwerkt wordt, lees je hier.

Wat is een datapool?

Een datapool is een centrale hub voor het delen van gestandaardiseerde productinformatie tussen verschillende partijen in de supply chain. Het fungeert als een gecentraliseerde bron waar fabrikanten, leveranciers, distributeurs en retailers nauwkeurige en consistente productgegevens kunnen opslaan en uitwisselen.

In essentie is een datapool een digitale infrastructuur die is ontworpen om te voldoen aan de vereisten van specifieke sectorstandaarden, zoals die van GS1 of ETIM. Deze standaarden definiëren hoe productinformatie moet worden gestructureerd, geclassificeerd en gecommuniceerd om de interoperabiliteit en efficiëntie in de supply chain te verbeteren. Ze bieden een gestandaardiseerde omgeving waarin productgegevens kunnen worden geharmoniseerd en gesynchroniseerd met die van andere handelspartners. Dit helpt inconsistenties en fouten te verminderen, verhoogt de zichtbaarheid van de supply chain en verbetert de algehele operationele efficiëntie.

Door te profiteren van datapools zoals die van GS1 en ETIM kunnen organisaties niet alleen voldoen aan de eisen van hun supply chain-partners, maar ook de klanttevredenheid vergroten door nauwkeurige en betrouwbare productinformatie te leveren, wat essentieel is in de moderne zakelijke omgeving.

De rol van datapools bij het uitwisselen van verpakkingsinformatie

Door met datapools te werken, maak je het beheer van jouw verpakkingsinformatie een stuk eenvoudiger.

Centralisatie van verpakkingsinformatie

Een eerste voordeel is de centrale locatie waar je de verpakkingsinformatie aanbiedt. Zo zorg je voor data die altijd up-to-date is en een gestroomlijnde manier van werken tussen fabrikanten, leveranciers en retailers. Onder verpakkingsinformatie horen specificaties, afmetingen en materialen, maar bijvoorbeeld ook recyclinginstructies.

Standaardisatie van verpakkingsinformatie

Je stelt samen gemeenschappelijke datastandaarden en schema’s op voor het beheer van verpakkingsinformatie wanneer je werkt met datapools. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld:

  • Gestandaardiseerde attributen: Uniform vastgelegde kenmerken of eigenschappen van verpakkingen binnen een organisatie of branche. Door kenmerken zoals bijvoorbeeld materiaaltype of kleur uniform vast te leggen, voorkom je verwarring en bevorder je de efficiëntie.
  • Classificatieschema’s: Dit zijn hiërarchische structuren om verpakkingen te categoriseren en organiseren op vlak van bepaalde kenmerken. Je kan werken met verscheidene niveaus van details en meerdere subcategorieën maken. Zo kan een eerste niveau voor verpakkingsmateriaal handelen over materiaalkeuze, bijvoorbeeld glas, en vervolgens overgaan in de subcategorie ‘kleur glas’. Classificatieschema’s zijn een geweldige tool om verpakkingsinformatie logisch en gestructureerd te beheren.
  • Taxonomieën: Dit zijn geordende systemen van classificatie om verpakkingen te groeperen op basis van hun gemeenschappelijke eigenschappen. Op die manier vind je eenvoudig gerelateerde verpakkingsinformatie terug.

Verpakkingsinformatie conform aan de regelgeving

Datapools zijn een geweldig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat jouw verpakkingen voldoen aan de geldende voorschriften en normen. Laten we dit even illustreren met enkele voorbeelden:

  • EU-richtlijn betreffende verpakkingen en verpakkingsafval: dit is een richtlijn die doelen stelt rond recycling en hergebruik van verpakkingsmaterialen.
  • ISO 14001: deze internationale norm bevat, onder meer, duurzaamheidsrichtlijnen zoals milieuvriendelijke methoden bij het ontwerpen en produceren van verpakkingen.
  • EU-verordening rond voedselinformatie voor consumenten: daarin liggen de verplichte etiketteringsvereisten vast voor voedingsmiddelen die in de EU worden verkocht.

Optimaliseren van verpakkingsinformatie met datapools

Datapools kunnen ten slotte ook dienen als platform om best practices, trends en innovaties op vlak verpakkingen te delen. Tegenwoordig gaat er heel wat aandacht naar het duurzaamheidsaspect van verpakkingen. Datapools kunnen ertoe bijdragen dat verpakkingsinnovaties sneller bekend zijn binnen jouw onderneming en je zo sneller op de duurzaamheidstrein kan springen.

Kortom: datapools zijn onmisbaar bij het beheren en uitwisselen van productinformatie. Als bedrijf geniet je van een enorme efficiëntiewinst.

Ben je gewonnen voor het idee van datapools voor jouw onderneming? Neem contact op met onze experten: zij helpen je met plezier verder.
Menu