Expert aan het woord

Optimaliseer jouw supply chain management met PIM

Bij e-commerceplatformen ligt de nadruk meestal op de klantenservice. Logisch ook, zij bepalen mee het voortbestaan en succes van jouw business. Maar even belangrijk zijn die partners op de achtergrond, zoals de leveranciers. Leveranciers zijn één van de levensaders die jouw onderneming doen functioneren. Zo’n partnerships kunnen heel vlot, maar soms ook stroef verlopen. Door in te zetten op Product Information Management (PIM) maak je de relatie met jouw leveranciers makkelijker. PIM verhoogt de efficiëntie tussen beide partners, optimaliseert de gegevenskwaliteit en verbetert de samenwerking. Hoe dat verloopt, doen we graag uit de doeken in deze blog.

Efficiëntie verhogen

Met PIM zorg je dat alle productinformatie centraal beschikbaar staat. Dit betekent dat zowel het e-commerceplatform als de leveranciers over dezelfde data beschikken. Er is dus geen discussie over de consistentie van die gegevens. Dit is handig: wanneer er meerdere productlijsten in handen zijn van heel wat verschillende collega’s, loop je veel meer kans op fouten of verouderde info. Dit schept verwarring en kan discussies uitlokken. Vermijd dus manuele handelingen en miscommunicaties door in te zetten op PIM.

 

Een andere handige feature is dat je data rechtstreeks in PIM kan invoeren. Dit bespaart tijd en elimineert repetitieve handelingen. Door die efficiënte gegevensuitwisseling geniet je van een snellere time-to-market met nieuwe producten. Daar profiteer jij van, maar ook jouw leveranciers!

Daarnaast is het mogelijk om taken te automatiseren in PIM. Productpagina’s genereer je automatisch uit het systeem, prijzen werk je centraal bij en voorraadniveaus worden automatisch beheerd. Zo moeten medewerkers minder repetitieve taken uitvoeren, zowel die van jou als die van jouw leveranciers.

Gegevenskwaliteit optimaliseren

Door de kans op fouten te elimineren, verhoog je de algemene kwaliteit van jouw productdata. Die kwaliteitsverhoging bereik je door jouw data te standaardiseren. Zo presenteer je gegevens volgens vastgelegde normen. PIM faciliteert gestandaardiseerde sjablonen en velden voor de gegevensinvoer van productinformatie. Dit is de beste manier om inconsistenties in gegevens te elimineren, want het systeem aanvaardt geen data die niet voldoet aan de ingestelde normen en criteria.

Het instellen van verplichte velden is een andere handige tool in PIM. Het schept zekerheid dat data altijd compleet is. Daardoor zit je ook makkelijker op één lijn met jouw leveranciers. Een verplicht veld betekent dat dit voor beide partijen verplicht is, dus discussies over onvolledige data vermijd je. Ook leveranciersdatabases kan je koppelen aan jouw PIM-systeem. Zo benut je de mogelijkheden om gegevens automatisch aan te laten vullen of te verrijken met hun gegevens.

Een andere handige functie is het bundelen van producten in categorieën. PIM biedt het beheer van productclassificaties en taxonomieën aan. Zo creëer je logische productcategorieën waar zowel jouw onderneming als die van de leveranciers zich in kunnen vinden.

Samenwerking verbeteren

Eén van de grootste troeven van PIM voor supply chain management is dat het de samenwerking bevordert tussen alle partijen. In PIM beschikt iedereen over een ‘gedeelde bron van waarheid’. Doordat iedereen met dezelfde data werkt, lopen samenwerkingen vlot. Zelfs wanneer er discussie is over bepaalde gegevens, kan je altijd in het versiebeheer van de gegevenshistorie duiken. Daar raadpleeg je eenvoudig wie er op welk tijdstip wijzigingen heeft aangebracht.

Naast transparante communicatie biedt het PIM-systeem samenwerkingstools. Je kan opmerkingen toevoegen aan producten, goedkeuringsflows instellen en aan taakbeheer doen. Zo optimaliseer je de samenwerking met jouw leveranciers. Wanneer er issues optreden, identificeer je die makkelijk. Dit verkort de tijd om oplossingen te voorzien.

Conclusie

Kortom: PIM is een krachtige tool voor het beheren, verrijken en verdelen van productinformatie. Dit biedt voordelen voor jouw supply chain management.

  1. De efficiëntie wordt verhoogd tussen beide partijen door de centrale dataopslag. Dit zorgt voor een heldere communicatie tussen leveranciers en productaanbieders.
  2. De gegevenskwaliteit verbetert door uniforme datastandaarden. Alle partijen volgen dezelfde structuur bij het aanbieden van productinformatie. Dit verkleint de kans op misverstanden en foutjes.
  3. De samenwerking met leveranciers verbetert. In PIM-systemen heb je real-time updates wanneer een partij wijzigingen aanbrengt in de productinformatie. Daarnaast beheer je makkelijk goedkeuringsflows en beschik je over een helder versiebeheer.

Profiteer van de troeven die PIM je te bieden heeft voor supply chain management: onze experten staan klaar om je te helpen.

Laat ons helpen in het beheer van jouw master data en kijk wat MDM voor jouw onderneming kunnen betekenen.
Menu