Expert aan het woord

De voordelen van goede productinformatie?

De behoefte van fabrikanten en leverancier om snel en efficient productinformatie te kunnen doorsturen naar hun klanten wordt met de slag naar digitalisering steeds groter. In een wereld waarin meer dan twee miljard mensen goederen of diensten online aankopen, eisen kritische consumenten kwalitatieve productinformatie. Als gevolg hiervan wordt toegang tot gedetailleerde, nauwkeurige en rijke productinformatie van vitaal belang. Dit is waar een PIM-systeem van pas komt! PIM-software kan grote hoeveelheden productgegevens beheren en op één locatie centraliseren. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de inhoud te optimaliseren en effectief te publiceren naar meerdere (verkoop)kanalen. Maar een PIM-systeem biedt meer voordelen dan alleen de centralisatie van productgegevens; de kwaliteit van je productinformatie zal aanzienlijk verbeteren. Wat zijn de voordelen van goede productinformatie?

Lagere kosten

Omdat bedrijven afhankelijk zijn van hun gegevens om cruciale zakelijke beslissingen te nemen, is er geen ruimte voor fouten. Maar zonder kwalitatieve productinformatie zal jouw productteam kostbare tijd besteden aan het doorzoeken van verschillende systemen en afdelingen, het combineren van spreadsheets en het controleren van de nauwkeurigheid. Door een PIM-systeem kan je deze moeite uit de weg gaan en zal jouw team zich kunnen richten op meer winstgevende bezigheden. Zodra het product klaar is voor de verkoop, heb je op één plaats toegang tot alle attributen (maat, kleur, onderdelen, ingrediënten, enz.), waardoor jouw verkoop- en marketingteam minder tijd hoeft te besteden aan het samenstellen van catalogi of productspecificaties. Je zult ook een beter idee hebben van welke producten goed verkopen, waardoor jouw ontwikkelingsteam toekomstgericht kan werken, door bijvoorbeeld het budget van populaire producten te evalueren. PIM geeft je ook de zichtbaarheid die nodig is om de kosten te verminderen die gepaard gaan met onnauwkeurige transacties. Denk aan het retourproces. Door te investeren in een datamanagementstrategie die jouw productgegevens accuraat en up-to-date houdt, weten klanten precies wat ze krijgen – en kan je retourzendingen voorkomen.

Snellere time-to-market

We weten dat de levenscycli van producten steeds korter worden. Dit zou geen verrassing moeten zijn, aangezien alle organisaties nieuwe producten zo snel mogelijk in handen van de klanten willen krijgen. En zeker veel sneller dan de concurrentie. Maar er zijn enorm veel middelen nodig om een product door ontwikkeling te krijgen: schetsen en ontwerpen, distributie en promotie. Dus, hoe kunnen bedrijven producten sneller op de markt brengen? Het antwoord ligt in goede product data gegevens! In de praktijk betekent dit vaak de noodzaak om de processen voor het verzamelen, creëren en verrijken van productinformatie te stroomlijnen. Dit handmatig doen met behulp van spreadsheets, e-mails, of productgegevens opgeslagen op iemands harde schijf kan al snel uitdraaien op een moeizame strijd. Wat erger is – en dit is een interessante paradox – is dat je, om de time-to-market te verbeteren, eigenlijk uw kostbare tijd verspilt aan iets dat al lang geautomatiseerd had moeten zijn.

Verbeter de samenwerking

Het ontbreken van een PIM-strategie kan ook een negatief effect hebben op de werkcultuur, zowel tussen interne afdelingen als met externe partners. Wanneer bedrijven datasilo’s onderhouden die worden beheerd door verschillende beheerders, kan het verkrijgen van de benodigde autorisatie om gegevens te bekijken die cruciaal zijn voor de ontwikkeling of promotie van een product erg lastig zijn. Het leidt ertoe dat werknemers hun collega’s zien als obstakels die ze moeten overwinnen, in plaats van teamgenoten die naar één doel toewerken. Het is voor bedrijven ook moeilijker om informatie te delen met partners die nodig zijn om nieuwe producten of aanbiedingen te lanceren. Als je beschikt over de juiste processen binnen een PIM-systeem en beschikt over goede productgegevens, heb je maar één systeem nodig om te bepalen welke afdelingen welke gegevens mogen zien. Door twee afdelingen die aan hetzelfde project werken in staat te stellen dezelfde gegevens in realtime te zien, wordt innovatie aangemoedigd en een samenwerking gestimuleerd.

Versterk de klantervaring en verkoop meer

Vandaag is merkloyaliteit van cruciaal belang, en deze loyaliteit wordt opgebouwd door een diepgaand begrip van de voorkeuren van de klanten en van waar en wanneer hun favoriete producten te vinden zijn. Je wilt niet dat een klant een hemd online koopt, maar dat hij het thuis aankrijgt en ontdekt dat de lengte van de mouwen niet klopte. Het verstrekken van meer accurate, volledige en consistente productinformatie kan de conversie verhogen van 17 tot 56% volgens A.T. Kearney. Het implementeren van een PIM-systeem, zorgt voor een consistente klantervaring op alle platforms. Het helpt je ook te begrijpen welke producten het best verkopen in welke winkels, zodat je jouw beperkte ruimte kunt vullen met de juiste artikelen en het aantal keren dat een klant de (online) winkel verlaat zonder aankoop kunt verminderen.

Wil je weten welke voordelen een PIM-systeem voor jouw bedrijf kan hebben? Neem vandaag nog contact op en boek een demo.

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu