Expert aan het woord

Marktplaatsen en PIM

Er is een groeiende interesse in marketplaces, zowel bij consumenten als bij bedrijven. Van waar komt deze interesse? Wat is de link tussen PIM en marketplaces? YellowGround ging te luister bij Marketplace expert Niels Jaspers van Operai. Lees meer in deze blog.

Consumenten kopen steeds meer op marktplaatsen. Op dit moment verloopt 57 procent van alle wereldwijde e-commerce transacties via marktplaatsen. Als we de cijfers bekijken, lijkt België wat achter te lopen als het over marketplaces gaat. Maar nu ook Amazon voet aan wal heeft gezet in België (de Belgische website werd gelanceerd in oktober 2022), gaat de interesse van bedrijven en consumenten steeds meer naar marktplaatsen of marketplaces. We spraken met Niels Jaspers over marketplaces en de rol van PIM/MDM binnen marktplaatsen.

Bio: Niels Jaspers is al een aantal jaar actief als marketplace consultant binnen Xplore Group en richtte in 2022 Operai op. Daarnaast is hij voorzitter van de expertgroep marketplaces en heeft hij internationale ervaring als marketplace seller.

Waarom worden marketplaces steeds belangrijker?

Niels: “Het Marketplace businessmodel wordt voor bedrijven steeds belangrijker vanwege de veranderende consumentenbehoeften. De consument koopt daar waar aan zijn behoeften wordt voldaan. Ben je ’s avonds tv aan het kijken, dan grijp je tijdens de reclame snel even naar je telefoon. Vingerafdruk, bol .com, nog één keer één vingerafdruk en je hebt besteld. De dag erna is het al in huis. Dat gemak heeft het consumentengedrag veranderd in de Benelux. Wanneer mensen daarna ergens anders kopen, moeten ze hun laptop opstarten en eerst een account aanmaken. Of het is uitverkocht, of de levertijd is twee weken of ze moeten heel veel betalen voor de verzending… Daar is steeds minder begrip voor, omdat mensen niet meer inzien waarom ze dat zouden moeten accepteren. Dat is voor consumenten de belangrijkste reden zijn om aan te kopen op een marktplaats.”

En aan de aanbod kant? Waarom hebben steeds meer bedrijven interesse in marktplaatsen? Dat is tweeledig. Langs de ene kant kan je een nieuwe afzetmarkt bereiken door je producten te gaan verkopen op een bestaande marketplace. Maar je kan ook zelf beslissen om een marktplaats te beginnen.

 Niels: “Bedrijven zijn op zoek naar groei. En het marketplace model is een manier om dat te behalen zonder dat je investering en je workload recht evenredig meestijgt. Je laat je assortiment exponentieel groeien door andere bedrijven producten te laten aanbieden op jouw platform. Ze doen de aankoop van de producten, bewaren het in hun warehouse, hebben eigen personeel op de payroll om de pakketjes in te pakken en behandelen zelf de retour. Al die kosten intensieve workload, besteedt de marktplaats operator uit aan zijn sellers. Dat noemen we werkverdamping. Exponentiële groei door werkverdamping.”

“Wanneer je die taken kunt uitbesteden, kan je je focussen op de kern van je onderneming. Neem bijvoorbeeld Decathlon. Dat is een marktplaats die gezorgd heeft dat ze heel goed zijn in hun niche: sport. Ze gaan daar niet ver buiten tot niet buiten. Decathlon heeft een aantal categorieën en deze zorgen dat je als klant heel duidelijk weet wat je kunt verwachten. Zoek je zwarte sportschoenen, dan zal je die kunnen kopen op hun platform. Het kan gewoon niet dat die uitverkocht zijn. Als ze die zelf niet hebben, dan zullen ze je de voorraad van één van de partners aanbieden.”

Marketplaces & PIM: een match-made in heaven?

Moderne marktplaatsen schommelen tussen hyper-verticalisering (verkoop van een reeks specifieke producten) en hyper-lokalisering (verkoop in een specifieke regio/land), waardoor verschillende modellen voor marktplaatsen zijn ontstaan. Een van de zaken die centraal staan bij het succes van de marktplaats is de nauwkeurigheid van de productgegevens tot in het kleinste detail. Dit speelt een cruciale rol bij het omzetten van een bezoeker naar een klant, vooral als jouw productinformatie verrijkt en volledig is en de functies bevat waarnaar ze op zoek zijn. Dat is waar een match ontstaat en een verkoop plaatsvindt. Wil je dus verkopen op een marketplace dan heb je kwalitatieve, uitgebreide en correcte content nodig.

Niels: “Er zijn twee belangrijke dingen om concurrentieel te zijn op een marketplace. Goede content, unieke content. Dat is heel belangrijk, dat je het niet gekopieerd hebt van ergens anders, maar eigen content aanbiedt. En een competitieve prijs. Want ben je zelfs maar een 10 cent duurder dan de concurrent, dan verkoop je niets.”

Aangezien de kerncapaciteit van PIM bestaat uit het creëren van one single source of truth van productinformatie, levert het gegevens onmiddellijk en correct aan op marktplaatsen. Moderne marktplaatsen gebruiken PIM om een concurrentievoordeel te behalen door de best mogelijke klantervaring te bieden ter ondersteuning van conversie en klantentrouw. PIM staat centraal voor succesvol verkopen op marketplaces.

Bekijk je het vanuit het standpunt van je eigen marketplace bouwen, ook dan is PIM enorm belangrijk.

Niels: “Je hebt de build versus buy discussie ook bij marketplaces. Bouw je zelf een marketplace, dan staat of valt jouw succes met de keuze van het juiste PIM-systeem. Ga je een Marketplace oplossing kopen, zoals Mirakl, dan zit hier vaak al een PIM-systeem in voor derden. Ben je net zoals Uber of AirBnB een pure marketplace, dan is dit voldoende. Ga je, net zoals Decathlon, je eigen aanbod uitbreiden met producten van derden, dan is een PIM-systeem onmisbaar!”

Heb je hierover meer informatie nodig, dan komen we van YellowGround graag langs met onze collega’s van Operai.

De toekomst van marketplaces

“Online marketplace payments to hit USD $8.7 trillion by 2025”

– Finextra. 28 April 2021

Volgens sommigen zijn marktplaatsen de toekomst van e-commerce. Nemen we de cijfers erbij, dan zien we inderdaad dat kritische consumenten steeds vaker gebruik maken van marketplaces voor hun aankopen. Welke trends ziet Niels de komende jaren binnen de marketplaces?

Niels: “De opkomst van het Marketplace model in B2B. De B2B marketplaces markt groeit twee keer zo snel dan de B2C marketplaces markt. Volgens Finextra kunnen we wereldwijd een groei verwachten van verkoop op B2C marketplaces van 14 % Year Over Year tot 2025. Voor B2B ligt het aandeel van verkoop op marketplaces op dit moment nog laag, maar daar verwachten we een marketplaces groei van 32% year over year tot 2025.”

Het belang van marketplaces valt echt niet te onderschatten. Bedrijven die op zoek zijn naar groei, moeten zich beginnen richten op marktplaatsen.

Nog een afsluitende bedenking van Niels: “De echt succesvolle en schaalbare marktplaats is de marktplaats die zijn content en zijn product attributen op orde heeft. Als die vanaf het begin goed staan, krijg je goede content binnen en ga je gaat daar goed mee om. Dan kun je echt opschalen met de marktplaats.”

Dat maakt PIM dus onmisbaar voor het succes van de marktplaats en de verkoop op de marktplaats.

Meer weten over Marktplaatsen en PIM? Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe Master Data Management jouw bedrijf kan ondersteunen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie over PIM en MDM?

Menu