Het beheer van technische productinformatie start bij een degelijke structuur van die data. Productgegevens die eenduidig zijn gestructureerd en gestandaardiseerd, kunnen eenvoudig worden uitgewisseld tussen verscheidene partijen in de supply chain. Kortom: het zorgt voor een betere digitale samenwerking. In deze blog gaan we dieper in op ETIM ofwel het European Technical Information Model. Het is het Europese classificatiemodel voor de bouw-, installatie- en elektrosector; industrieën met ongelooflijk veel technische informatie. Vandaar dat deze gegevensstandaard ook een onmisbare schakel is voor Master Data Management (MDM) en Product Information Management (PIM). Lees hier over de effecten van de ETIM-standaard op een vlottere digitale samenwerking.
Beter digitaal samenwerken door ETIM
Concrete, ondubbelzinnige indeling
Doordat ETIM zorgt voor een gestandaardiseerde classificatie, wordt het tussen verschillende partijen eenvoudiger om productinformatie te delen en te begrijpen. Door de gestandaardiseerde classificatiecodes elimineer je dus verwarring: je kan er met zekerheid van uitgaan dat de data die je ontvangt correct is. Wanneer verschillende aanbieders autonoom andere productomschrijvingen hanteren, is dit een recept voor onduidelijkheden en fouten in de data. De ETIM-gegevensstandaard is daarom onmisbaar voor samenwerkingen tussen fabrikanten, distributeurs, retailers en e-commerceplatformen. Het zorgt voor een efficiënt gegevensbeheer en voor een vlotte gegevensuitwisseling tussen verschillende partijen, ongeacht met welke systemen zij werken.
Uniforme kenmerken van producten
In ETIM staan alle standaard kenmerken en attributen eenduidig gedefinieerd, denk bijvoorbeeld aan afmetingen of gebruikte materialen. Ook hier is het dus een onmisbaar instrument om onduidelijkheden en chaos te elimineren. Wanneer je als bedrijf jouw gegevensinvoer en dataconversies handmatig uitvoert, leidt dit gegarandeerd tot vertragingen en andere ongemakken.
Uitmuntende datakwaliteit dankzij de ETIM-standaard
De kwaliteit van je data is een cruciale factor voor het succes van je onderneming. Het zorgt niet alleen voor een efficiëntere werking, maar het kan je ook heel wat kosten besparen. Plus tevreden klanten dragen bij tot de goede reputatie van je organisatie, wat op zijn beurt de concurrentiepositie verstevigt. Daarom is ETIM een geweldige tool om gebruik van te maken: alle betrokken partijen hanteren dezelfde terminologie. Dit efficiënte gegevensbeheer zorgt dat er geen inconsistenties in de productinformatie meer voorkomen.
Efficiënt gegevensbeheer en gegevensuitwisseling
Een ander voordeel van de ETIM-gegevensstandaard is de positieve invloed ervan op de schaalbaarheid. Het zorgt ervoor dat verscheidene partners, klanten of leveranciers makkelijk aan kunnen sluiten op het proces van gegevensuitwisseling. Omdat iedereen werkt met gestandaardiseerde gegevens krijg je verder een helder ecosysteem waarin nieuwelingen makkelijk hun weg vinden. Wanneer je als organisatie zelf gegevensuitwisselingsprocessen opzet, hangt daar niet alleen een stevig prijskaartje aan vast, maar het is ook een tijdrovend proces.
Samenwerken tussen verschillende partijen over grenzen heen
ETIM is een Europese standaard, dus je kan vlot samenwerken over de Belgische en Nederlandse grenzen heen. Ook de gegevensuitwisseling wordt eenvoudiger, zelfs als beide organisaties niet dezelfde taal machtig zijn. Zoals de naam aangeeft, is het een Europese gegevensstandaard. In Europa is ETIM dus al wijdverspreid en geaccepteerd: het wordt in meer dan 20 Europese landen toegepast, maar buiten Europa is de standaard vooralsnog minder bekend.
Echter veel internationale organisaties adopteerden de ETIM-standaard al, net omdat het samenwerkingen tussen verschillende partijen in de bouwindustrie bevordert. In Noord-Amerika, Canada, Mexico, Australië en Nieuw-Zeeland genieten veel bedrijven al van de voordelen van de gestandaardiseerde gegevensclassificatie dat het model biedt in de bouwsector.
Heldere inzichten in productprestaties
ETIM is een gestandaardiseerd classificatiesysteem, wat het eenvoudiger maakt om gelijkaardige producten met elkaar te vergelijken. Dit biedt opportuniteiten voor marketing en sales. Allereerst heb je verbeterde en eenduidige productinformatie, wat leidt tot een consistente communicatie met klanten. Doordat de productinformatie gestandaardiseerd is, kan deze ook sneller verwerkt en gedeeld worden. Dit heeft een gunstig effect op de time-to-market. Ook voor online zoekopdrachten zijn de producten makkelijker vindbaar. Het leidt ook tot een betere klantenservice, want gevraagde informatie is sneller en op een gedetailleerde wijze beschikbaar. Ten slotte biedt het gestandaardiseerde formaat van de productgegevens ook een geweldig hulpmiddel wanneer je een webshop wil opzetten of automatisch orders wil verwerken. Al deze voordelen zorgen dat ETIM de concurrentiepositie van jouw onderneming verstevigt.
ETIM zorgt er dus voor dat over bedrijfsgrenzen heen een gestandaardiseerde taal wordt gesproken op vlak van technische productinformatie. Communiceren in eenzelfde taal zorgt er op zijn beurt voor dat bedrijfsdoelstellingen eenvoudiger worden bereikt. Kortom: ETIM is een win-win voor samenwerkingen tussen verschillende partijen in de bouwsector!
Het berekenen van de ROI van je PIM in de technische sector is een belangrijk proces om de waarde van je investering te beoordelen. Door duidelijke doelstellingen vast te stellen, relevante gegevens te verzamelen en de juiste informatie te gebruiken, kun je een schatting maken van de ROI. Maar vergeet niet om zowel de kwantitatieve als kwalitatieve aspecten van de ROI te overwegen, aangezien PIM niet alleen financiële voordelen oplevert, maar ook een bredere impact kan hebben op je volledige bedrijfsprestaties die vaak niet meetbaar is.