Expert aan het woord

PIM en PLM

In de wereld van productbeheer kan het soms lastig zijn om te bepalen welke oplossing het beste bij jouw bedrijf past. PIM en PLM zijn twee veelgebruikte termen in deze industrie, maar wat is het verschil tussen deze twee systemen? In deze blog zullen we dieper ingaan op de verschillen tussen PIM en PLM.

Wat is PIM?

PIM staat voor Product Information Management. Het is een systeem dat ontworpen is om de productinformatie van een bedrijf te beheren, zoals productbeschrijvingen, prijzen, afbeeldingen en technische specificaties. PIM-systemen zijn bedoeld om de juistheid, actualiteit en consistentie van productinformatie te garanderen, zodat deze informatie op een efficiënte manier kan worden gedistribueerd naar verschillende kanalen. Denk aan websites, catalogi en verkoopkanalen.

Meer informatie over PIM? Ontdek PIM.

Wat is PLM?

PLM staat voor Product Lifecycle Management. Het is een systeem dat ontworpen werd om het levenscyclus proces van een product te beheren, van ontwerp naar verkoop tot uit assortiment halen. PLM-systemen bieden een platform voor het samenwerken van verschillende afdelingen binnen een bedrijf, zoals ontwerp, engineering, productie en verkoop. Hierdoor kunnen deze afdelingen efficiënter samenwerken en worden tijd en kosten bespaard.

Kunnen PIM en PLM samenwerken?

Ja, PIM en PLM kunnen samenwerken omdat zij beide verschillende functies bieden, maar een gemeenschappelijk doel: namelijk het verbeteren van het beheer en de distributie van productinformatie. PIM kan de centrale opslagplaats zijn voor alle productinformatie, terwijl PLM het productontwikkelingsproces kan beheren, inclusief productontwerp, engineering, testen en productie. Door PIM en PLM te integreren kunnen bedrijven beschikken over een naadloze informatiestroom tussen verschillende afdelingen en alle stadia van het productontwikkelingsproces, wat leidt tot betere samenwerking, efficiëntie en kostenbesparingen. Bedrijven kunnen beide systemen gebruiken, afhankelijk van hun specifieke behoeften en doelen.

PLM-mogelijkheden binnen PIM?

De levenscyclus van een product kan sterk variëren, afhankelijk van de bedrijfstak en het producttype zelf. Binnen PIM-systemen zitten nuttige kant-en-klare PLM-onderdelen voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie en de schoenen- en kledingindustrie. Deze hebben vooraf geconfigureerde componenten voor workflow beheer, activabeheer en agendabeheer die kunnen worden aangepast aan de behoeften van het bedrijf. Dit verkort de tijd om een solide basis van het systeem op te zetten aanzienlijk en heeft versnellers die helpen bij het onboarden van productgegevens die mogelijk in offline spreadsheets worden beheerd.

Als een organisatie zowel haar PLM als PIM in hetzelfde systeem heeft kan dit nog meer voordelen opleveren:

  • De verwerkingstijd van productgegevens verkort
  • Er zijn minder risico’s en problemen dan bij de integratie met andere systemen
  • De kwaliteit van de gegevens verbetert
  • Efficiëntie bij het hergebruik van de productcategorieën
  • Geautomatiseerde beschikbaarheid van het product in de kanalen wanneer dat nodig is
  • Dezelfde terminologie van de productgegevens in zowel PLM als MDM zorgt voor duidelijkheid en gegevenskwaliteit
Wil je meer weten over PIM en PLM?
Menu