DAM en PIM – Wat is het?
Digital Asset Management (DAM) en Product Information Management (PIM) systemen zijn veelgebruikte hulpmiddelen om grote hoeveelheden digitale in een organisatie op te slaan en te verwerken. Het klopt dat PIM en DAM overeenkomsten hebben, maar ze zijn ontworpen met verschillende doelen voor ogen en hebben verschillende mogelijkheden voor gebruik. Het belangrijkste verschil is dat Digital Asset Management (DAM) zich bezighoudt met alle digitale die een organisatie beheert, terwijl Product Information Management zich richt op de informatie en verrijken van een product. Laten we hier dieper op ingaan:
Wat is een PIM? Een PIM-oplossing richt zich op een product. Het integreert productgegevens en -informatie in één gecentraliseerd systeem om de distributie van het product over verkoop- en marketingkanalen te optimaliseren. Het PIM-systeem verwerkt alle product gerelateerde gegevens die nodig zijn om producten op de markt te brengen en te verkopen. Als je een verscheidenheid aan SKU’s hebt met een dynamisch productassortiment dat vaak wordt bijgewerkt, kan een PIM je helpen alle informatie
Meer weten over PIM? Bekijk onze PIM pagina!
Wat is een DAM? Een DAM-oplossing bewaart, beheert en distribueert de digitale van een organisatie, zoals afbeeldingen, video’s, presentaties, documenten, logo’s, marketingmateriaal, enz. Het primaire doel van DAM is om de waarde van deze digitale te verhogen door ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn door de juiste mensen. Een DAM blinkt uit wanneer je een groot aantal digitale moet beheren en distribueren over meerdere platforms of kanalen.
In de meeste PIM-systemen zit een DAM-systeem geïntegreerd, zo ook in de PIM-oplossingen die YellowGround aanbiedt. Wanneer je een groot aantal digitale , kan het waardevol zijn om te kijken naar een aparte DAM-oplossing. Voor de meeste bedrijven is het geïntegreerde DAM binnen Stibo STEP, Contentserv, InRiver en Novomind voldoende.
Het verschil tussen DAM en PIM
De voordelen van PIM
Verkort de time-to-market: Alle productgegevens en bijbehorende informatie zijn geïntegreerd in één platform, waardoor je flexibeler kunt reageren op veranderingen in de markt. Het betreden van een nieuwe markt of het updaten van het productassortiment is veel eenvoudiger omdat jouw productcatalogi en portfolio’s snel kunnen worden uitgebreid. Productwijzigingen in de verschillende kanalen kunnen bijna in real time worden weergegeven.
Uitstekende werking: Het hebben van één hoofdlocatie voor het opslaan van productinformatie verhoogt de operationele efficiëntie en verbetert de voorraadnauwkeurigheid. Gewoonlijk werkt PIM samen met een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) om de consistentie en transparantie van product-gerelateerde processen te versterken door intern beschikbare informatie te integreren met informatie uit externe bronnen.
Verbetering van het klantentraject: Een kortere time-to-market betekent dat klanten de nieuwste producten veel sneller kunnen krijgen. Je kunt klanten tijdig voorzien van hoogwaardige productinformatie en een consistente merkervaring op alle touchpoints, zowel on- als offline. Sommige daarvan zullen de besluitvorming van klanten aanzienlijk beïnvloeden.
De voordelen van DAM
Bouw een ecosysteem voor jouw media assets: Een van de belangrijkste voordelen van een DAM-oplossing is het vermogen om te integreren met andere systemen zoals een PIM-oplossing, waardoor een dynamisch ecosysteem voor de digitale media assets van de organisatie wordt opgebouwd. Met zijn geavanceerde metadata mogelijkheden kan een DAM efficiënt gegevens ophalen uit verschillende programma’s, waardoor de waarde van de digitale media assets toeneemt en ze makkelijker terug te vinden zijn.
Merkconsistentie en gestroomlijnde marketinginspanningen: Een ander belangrijk voordeel is het vermogen van DAM om jouw merk samenhangend en up-to-date te houden. Het gebruik van merkmedia assets wordt gecontroleerd door een beperkt aantal geautoriseerde gebruikers, zodat je gemakkelijk gevoelige media assets en auteursrechtelijk beschermd materiaal kunt beschermen. Zelfs wanneer je toegang deelt met iemand buiten jouw organisatie! Een DAM verbetert ook de efficiëntie en speed-to-market door geavanceerde workflow mogelijkheden en automatisering. Dergelijke systemen zijn vaak geïntegreerd met relevante toepassingen, waardoor de publicatiesnelheid van jouw visuals drastisch toeneemt.
Makkelijker samenwerken: Een DAM ondersteunt de manier waarop werknemers kunnen samenwerken. Niet alleen vinden je teamleden de digitale assets sneller terug, samen werken en aanpassen van de media assets is simpel. Een DAM heeft echt een meerwaarde wanneer meerdere teams (bijvoorbeeld marketing, product development en design) elk hun aanpassingen moeten doen aan de assets.
PIM en DAM, a perfect match
Een combinatie van PIM en DAM is geschikt voor de meeste soorten e-commercebedrijven, vooral bedrijven met grote hoeveelheden verkeer, producten en verkoop. De PIM helpt je bij het beheer van alle gegevens over jouw producten terwijl het DAM-systeem zich bezighoudt met digitale assets. De combinatie van de twee oplossingen zorgt voor een gestroomlijnde aanpak van de creatie en opslag van media assets en verhoogt de productiviteit.
Naast de hierboven genoemde voordelen van PIM en DAM, zorgt de integratie van beide systemen voor een onmiddellijke synchronisatie van alle media-assets van het DAM in het PIM en bespaart je veel werktijd voor contentbeheer. DAM en PIM-systemen kunnen eenvoudig worden gecombineerd met behulp van de MACH-architectuur. Dit staat voor Microservices, API, Cloud-native en Headless, en functioneert als een reeks blokken die op elkaar kunnen worden gestapeld, waarbij extra onderdelen (mogelijkheden, functies en oplossingen) kunnen worden toegevoegd om een samenhangende workflow te creëren.